Skip to content

Verkiezing Groene Hart Streekproduct 2019 in volle gang

Dit jaar vindt voor de elfde keer de verkiezing van het Groene Hart Streekproduct plaats. Deze editie kent een ander format dan voorgaande jaren. Voorheen presenteerden de deelnemers hun streekproducten aan een vakjury. Dit jaar worden de streekproducten verwerkt in één of meerdere gerechten die worden geserveerd in een viertal restaurants in het Groen Hart. De restaurantgasten kunnen vervolgens hun stem uitbrengen op de producten die hen het beste zijn bevallen.

„De verkiezing van het Groene Hart Streekproduct heeft vooral als doel om streekproducten ‘in the picture’ te zetten. We willen streekproducten onder de aandacht van de consument brengen. Daarnaast hopen we dat de restaurants de streekproducten langer op hun kaart laten staan”, vertelt Sandra van Winden van Stichting Groene Hart. Volgens Van Winden dingen dit jaar veel verschillende producten mee in de strijd om het Groene Hart Streekproduct van 2019. „Dit jaar zijn er veel verschillende soorten kazen maar er zijn ook spruitjes en er is lamsvlees.” De streekproducten zijn SPN-gecertificeerd.

Vakjury
Tot en met zondag 24 november serveren brasserie Springer in Schoonhoven (ZH), restaurant De Watergeus in Noorden (ZH), De Limonadefabriek in Streefkerk (ZH) en restaurant Jean Marie in Gouda (ZH) een viergangenmenu waarin per gang één of meerdere streekproducten zijn verwerkt. „Per restaurant wordt gekeken welk gerecht de meeste stemmen heeft behaald. Die gerechten worden vervolgens tijdens de finale gemaakt. Een vakjury bepaalt de uiteindelijke winnaar van het Groene Hart Streekproduct”, aldus Van Winden.

De vakjury wordt op dit moment nog samengesteld. „In de vakjury zullen deels professionals uit de culinaire wereld plaatsnemen, maar ook hoogwaardigheidsbekleders. Zo heeft de burgemeester van Nieuwkoop, Frans Buijserd, toegezegd”, zegt Van Winden. De verkiezing Groene Hart Streekproduct 2019 wordt door Stichting Groene Hart georganiseerd, dit met ondersteuning van Horesca – een leverancier van producten voor de horeca -, Hoogvliet supermarkten, Stichting Groene Hart Streekproducten, de Groene Hart Coöperatie, Slow Food Groene Hart en de vier deelnemende restaurants.

De finale van de verkiezing vindt op 6 december 2019 plaats bij De Limonadefabriek in Streefkerk.

Bron: Agraaf

Back To Top
Lid worden