Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Van Heel Holland Bakt naar eigen winkel: taartje van tv straks te koop in Ameide
Nadat Marjolein van Till het in Heel Holland Bakt tot de finale schopte, wist ze één ding zeker: die bakmuts gaat nooit meer af. Volgende week opent ze een taartenwinkeltje in haar woonplaats Ameide. ‘Het grappige is, ik eet eigenlijk zelf nooit taart’.
Chantal Blommers en Rozemarijn van der Stelt 13-01-19, 12:02
Ze herinnert het zich nog als de dag van gisteren: de eerste dag in de deelnemerstent van televisiehit Heel Holland Bakt. Marjolein van Till (29) uit Ameide hoort haar concurrenten de meest ingenieuze baktermen en ingewikkelde recepten met elkaar vergelijken. ,,Crème chiboust, een soort banketbakkersroom bleek later. Nóóit van gehoord.”
Haar onzekerheid verbergend weet ze als hobbybakker toch zoveel indruk te maken op de jury dat ze het tot de finale schopt. Daarna is het voor haar duidelijk: ze wil fulltime bakken en zegt al snel haar baan bij zorginstelling Rivas op. En nu, ruim een jaar later, opent ze haar eigen zaakje in het centrum van haar woonplaats Ameide: De Bakplaats.
,,Ongelofelijk hoe het allemaal is gelopen”, zegt ze, zittend aan het enige tafeltje dat nu nog in de winkel staat. ,,Dit pand stond al tien jaar leeg en de eigenaar zocht nieuwe huurders. Via via begreep hij dat ik op zoek was naar een ruimte en nu is het gewoon bijna klaar.”
De zaak heeft ze opgesplitst in twee delen: het bakkersdeel – waar straks de taarten uit de oven komen – en het horecadeel, waar mensen een koffietje kunnen bestellen, met natuurlijk een punt taart erbij. ,,Ik hoop dat mensen hier straks echt komen om even te ontspannen. Om af te spreken met een vriendin, of even lekker de krant te lezen. Woon- en zorgcentrum Open Vensters zit hier vlakbij en ik kan me voorstellen dat het voor de oudere inwoners van Ameide ook heerlijk is om hier even te genieten van wat lekkers.”
Uit de buurt
Ze gaat geen hele taarten verkopen in de winkel. ,,Ik blijf bakken op bestelling, dus je kunt hier niet last minute langskomen voor je verjaardagstaart. Maar er staan natuurlijk wel taartpunten in de vitrine, die mensen bij wat drinken kunnen bestellen.” Zoveel mogelijk producten moeten uit de omgeving komen, zegt Van Till glunderend. En het liefst moet het biologisch en verantwoord zijn. ,,Dat vind ik erg belangrijk, ook in mijn taart. Al zit daar natuurlijk wel suiker in.‘’
Volgende week zaterdag wil ze open. Voor die tijd moet er nog een hoop gebeuren: de lampen hangen nog niet, er moet nog een dressoir bij in de keuken en de tafels en stoelen moeten dus nog in elkaar worden gezet. ,,We hebben straks zestien zitplaatsen.‘’
Al wel af is de enorme toonbank van waarachter de taartjes straks verkocht worden. ,,Die is nog van mijn oma geweest”, zegt Van Till. ,,We hebben ‘m helemaal opgeknapt en zelfs een stukje hoger gemaakt. Mooi om oude spullen op deze manier een nieuwe bestemming te geven. Mijn winkel wordt strak en nieuw, maar ik wil natuurlijk wel een fijne sfeer creëren. Daar helpt dit bij.”
Ovens
Wel spiksplinternieuw zijn de twee grote ovens in haar bakkeuken. ,,Exact dezelfde als bij Heel Holland Bakt. Die werkten zó fijn, dat ik toen al besloot dat ik er ook zo een wilde hebben. Grappig, mijn taarten lukten in de tent van Heel Holland Bakt ook altijd beter dan thuis.”
Terwijl ze de ovens demonstreert, stapt een man de zaak binnen – vakkundig het bordje op de deur met ‘Nog heel even geduld…’ negerend. ,,Ik wilde gewoon even een kijkje komen nemen, ik ben zo benieuwd”, zegt hij. De bakster geeft een korte rondleiding. Na afloop lacht ze: ,,Zo gaat het hier dus elke dag.”
Haar dorpsgenoten zijn maar wat nieuwsgierig over haar plannen en turen soms minutenlang door de ramen, terwijl ze samen met haar vader aan het klussen is. ,,Heel erg leuk”, zegt ze. ,,Ik ben zo benieuwd hoe het gaat lopen, of het hier straks echt vol zit. Maar ik weet in elk geval wel dat veel mensen uit Ameide het mooi vinden dat ik dit doe.”
Al moet ze wel vaak uitleggen waarom ze voor haar woonplaats koos en niet voor een stad als Gorinchem. ,,Natuurlijk is het spannend of ik hier straks genoeg aanloop krijg”, zegt ze. ,,Toch heb ik heel bewust voor Ameide gekozen, want hier is nog niets vergelijkbaars. Ik denk dat mijn zaakje straks echt iets toevoegt. Uiteindelijk moeten we er ook met elkaar voor zorgen dat onze dorpen leefbaar blijven en als dit daar een klein beetje bij helpt, dan ben ik daar blij mee. En de locatie in Ameide is perfect: pal naast de winkels. Dus na het boodschappen doen, hier even uitblazen met een taartje.”
Klanten of niet, haar belangrijkste business blijft het taarten maken op bestelling, denkt ze. ,,En dat ga ik hier ook doen. Sinds Heel Holland Bakt staat de telefoon niet meer stil. ,,Met kerst moest ik dertig taarten afleveren. Een enorme klus, zeker als je bedenkt dat ik die nog thuis in de oven heb gedaan.”
Maroeska
Maar vanaf volgende week schuift ze de taarten dus zó haar professionele ovens in. Een officiële opening van De Bakplaats volgt nog. Daarvoor wil Van Till ook mededeelnemers en juryleden van Heel Holland Bakt uitnodigen. De club is nog altijd erg hecht, zegt ze. ,,We spreken elkaar nog dagelijks. Gisteren heb ik ze nog een foto van dit pand gestuurd in onze groepsapp.‘’
In de app gaat het natuurlijk geregeld over het nieuwe seizoen van de kijkcijferhit, dat op dit moment te zien is bij Omroep Max. Het programma krijgt op dit moment wat kritiek om deelneemster Maroeska, die al eens een kookboek schreef en actief was als cateraar. Kijkers betwisten of zij niet te professioneel bezig is om mee te doen aan een wedstrijd voor amateurbakkers.
,,Maar koken of bakken is wel heel iets anders, hoor”, zegt Van Till daarover. ,,Het is ook belangrijk om te beseffen dat iedereen in de tent begint met een andere bagage. Iemand van 50 heeft veel meer ervaring dan iemand van 20. Net als dat je beter op de opdrachten kunt oefenen als je overdag vrij bent, dan wanneer je fulltime werkt. Daardoor hebben alle bakkers een ander startpunt. Zo is het nu eenmaal.”
Korte terugkeer
De nieuwe reeks van Heel Holland Bakt begon dit keer met een uitzending waarin honderd bakkers hun kunsten konden laten zien. Een jury – waarvan Van Till deel uitmaakte – besloot vervolgens welke tien deelnemers een plekje kregen in de tent. ,,Geweldig om te doen, maar wat was ik misselijk na afloop”, lacht ze. ,,Ik heb meer dan zestig taarten geproefd.” Of de deelnemers die opvielen nog steeds in de race zijn van de show? ,,Ik heb me voorgenomen om zo min mogelijk daarover te vertellen. Ik ben bij de finale van het programma geweest en ik weet dus al wie er heeft gewonnen. Ik ben veel te bang dat ik iets verklap over de afleveringen die nog gaan komen.”
Haar korte terugkeer naar het televisieprogramma deed haar terugdenken aan toen zij zelf aan de competitie meedeed. ,,Echt een geweldig avontuur”, zegt ze. ,,Ik had eigenlijk op het nippertje besloten om mee te doen. Was nog nét op tijd voor de deadline en was zelfs mijn adres vergeten.” Voorronde na voorronde doorstond ze. ,,En ineens zat ik bij de laatste tien. Ja, dat was wel bizar. Toen drong eigenlijk pas tot me door dat het nu voor het echie was.‘’
Omdat het programma veel eerder wordt opgenomen, was het bovendien zaak om aan niemand te verklappen dat ze zo ver was gekomen. ,,Slechts enkele mensen wisten dat ik meedeed en ik kreeg dan ook vaak de vraag waarom ik toch ’s avonds geen tijd had om af te spreken. Of waarom ik er zo moe uitzag na het weekend. Maar ja, ik had al mijn tijd nodig om de baksels te oefenen en zaterdag en zondag waren natuurlijk gereserveerd voor de opnames.”
Bekend
Na afloop van de finale, waarin Hans Spitsbaard uit Houten er met de winst vandoor ging, was de Termeijse in één klap een bekende Nederlander.
,,Dat was zo raar om mee te maken. Je loopt op straat in Utrecht en wordt door wildvreemde mensen aangesproken. Of je hoort mensen achter je fluisteren ‘dat is Marjolein van Heel Holland Bakt’. Ik had me niet gerealiseerd dat het zoveel teweeg zou brengen, maar ik vond het vooral ook leuk hoor. Nu is het wel gaan liggen. Mensen zeggen nog wel eens tegen me dat ze denken dat ze me ‘ergens van kennen’. Dan vragen ze: heb ik bij jou in de klas gezeten?”
Na de opnames van het televisieprogramma wist ze één ding zeker: haar toekomst ligt in de bakwereld. Waar andere oud-deelnemers van Heel Holland Bakt zich storten op het schrijven van receptenboeken voor thuisbakkers, koos zij voor iets anders. ,,Ik wist meteen dat ik gewoon bezig wilde zijn met het bakken zelf. Dat is veel meer mijn ding. Al ben ik natuurlijk ook steeds bezig met nieuwe taarten bedenken.”
En nu haar winkel er bijna is, is ze daarnaast ook steeds meer zakenvrouw. En dat is best even wennen, bekent ze. ,,Ineens gaat het niet meer alleen om het bakken, maar ook om zaken als administratie, vergunningen, je afvragen of dingen wel op tijd binnen komen en of alles wel op tijd klaar is. Soms maakt me dat onzeker en vraag ik me af of het wel gaat lukken. Maar ik heb er vertrouwen in dat het allemaal op zijn pootjes terecht gaat komen.”
Klussen
Komende week moet ze er nog tegenaan met het laatste kluswerk. ,,Samen met mijn vader, die echt zoveel heeft gedaan.‘’
De afgelopen weken waren sowieso heftig, vertelt ze. ,,Na een volle dag klussen, was ik soms tot middernacht thuis nog bezig met het bakken van taarten, want de bestellingen liepen ook gewoon door. Onze keuken thuis is veranderd in een minibakkerij. Plek en tijd om te koken is er al lang niet meer. Maar goed, dat is tijdelijk. Nog heel even en dan kan ik hier knallen.‘’
Bang dat ze straks, als de taarten niet alleen maar op bestelling worden gemaakt, haar eigen winkeltje leeg snoept is ze niet. ,,Ik ben eigenlijk niet zo’n zoetekauw”, bekent ze. Lachend: ,,Ik proef natuurlijk alles, maar eigenlijk ben ik niet zo van de taart. Ik eet liever iets hartigs.”
Bron: AD Rivierenland