Skip to content

Uitnodiging voor jonge boeren en boerinnen die toekomstgericht willen werken.

Gebiedsplannen en duidelijke, bindende doelen waar iedereen aan gehouden wordt, zijn de uitweg uit het juridisch stikstofmoeras. Anders blijven we in een eindeloos onheilstraject.

Dit was het intro van een interview met hoogleraar Omgevingsrecht Chris Backes (Universiteit Utrecht) in het vakblad De Boerderij van 22 januari. Daarin zegt hij onder meer dat zolang Rijk en  provincies niet met gedwongen maatregelen komen, zij niet kunnen aantonen dat de achteruitgang  van de Natura 2000 gebieden zal stoppen. Dan zal de rechter uiteindelijk de knoop doorhakken.

Om dat te voorkomen waren het Nationale Plan Landelijk Gebied en de Provinciale Gebiedsplannen de juiste weg. Hij vindt het doodzonde dat ze er niet meer zijn. Dat is niet in het belang van de boeren. We komen er zo niet uit. Ondernemers hebben rechtszekerheid nodig.

Backes pleit voor doelsturing waarbij ieder bedrijf een reductietraject krijgt van een aantal jaren zodat boeren de keuzevrijheid hebben om het op hun wijze te behalen. Dat kan dan door extensivering of door innovaties.

In den lande zijn er sommige streken waar boeren er al ervaring mee hebben. Professor Jan Douwe van der Ploeg (WUR) sprak daarover vorig jaar op 16 oktober op de Wereldvoedselavond van de Den Hâneker werkgroep WAV.

Hij haalde het voorbeeld aan van de Noordelijke Friese Wouden waar in de jaren 90 van de vorige eeuw twee agrarische natuurverenigingen het bijzondere coulissen landschap van die streek wilden behouden en beheren. Dit onder dreiging van maatregelen die de provinciale overheid het gebied wilde gaan opleggen. De natuurverenigingen maakten daarvoor beheersovereenkomsten met provincie en Rijk. Die verplichtten hen wel om het N-overschot te verminderen. Dat deden veruit de meeste boeren door te starten met een emissiearme bedrijfsvoering, waarmee ze in de beginjaren vrij makkelijk een N reductie van dertig procent wisten te bereiken.

Na Van der Ploegs inleiding was er een paneldiscussie met o.a. wethouder Jan Lock van de gemeente Molenlanden. Die gemeente faciliteert overleg met boeren, waaronder jonge boeren, om een Gebiedsplan te maken waarbij het behalen van een N reductie in de Alblasserwaard de basis is, maar ook bodemdaling, kwaliteit water en klimaatadaptie aan bod komen. Dit alles om rechtszekerheid en toekomstperspectief voor de boeren te krijgen. En tevens om boeren hier in de streek de ruimte te geven om op hun eigen wijze de doelen te bereiken.

Vanuit dit werk is Jan Lock nu regelmatig in gesprek met het Ministerie van LNVV. Naast Ede is Molenlanden in Nederland de enige gemeente die hierover met het Ministerie praat.

Als jonge boeren zijn jullie de meest belanghebbenden om mee te denken aan een gebiedsvisie op het terrein van stikstofreductie, bodem, water en klimaat. Maak daarom gebruik van de mogelijkheden die het Ministerie wellicht aan de streek wil bieden. En doe praktijkkennis op van andere boeren die al het een en ander doen in die richting.

Daarom wil Den Hâneker jonge boeren uitnodigen om eens met elkaar hierover te praten. Wil je meer informatie of meepraten? Contact: wavsecr@gmail.com of 06 2028 6360.

 

Back To Top
Lid worden