Skip to content

Theaters dicht? ‘Dan maar een show via Facebook’, denken ze in Molenaarsgraaf

De theaters zijn dicht, optredens allemaal afgeblazen. Productiebedrijf Van Hoorne Entertainment uit Molenaarsgraaf gooit het tijdens de coronacrisis dan maar over een andere boeg: met een gratis dagelijks tv-programma voor kinderen, live uitgezonden via Facebook. ,,Even twintig minuten gekkigheid. Ook belangrijk in deze rare tijd.”

,,We zijn live!’’ De kreet klinkt door de studio van Van Hoorne Entertainment. Titus en Fien – twee personages uit de stal van het productiebedrijf – stuiteren de set van het bedrijf aan de Polderweg Oost in Molenaarsgraaf binnen. Vrolijk gebarend in de camera: ,,Welkom, stelletje oliebollen!’

‘Ik wil me niet vervelen-tip’
Achter ‘Titus’ gaat directeur Michael van Hoorne schuil. Samen met jeugdvriendin Esther van Santen (‘Fien’) staat hij al jaren op de planken als het komische duo. Vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn echter alle voorstellingen in het land geannuleerd. ,,Toen kwam dit idee naar voren’’, zegt hij. ,,We zijn het gewoon gaan doen. Elke dag om vier uur een live tv-uitzending, gestreamd via Facebook.”

Duidelijk is dat de serie niet bedoeld is ter educatie. Onder meer de ‘Mop van de dag’ komt voorbij, en de ‘Ik wil me niet vervelen-tip’. ,,Dat laatste is de insteek van het programma. Kinderen zitten thuis, terwijl alles dicht is. Er is niks te doen”, zegt Van Hoorne. ,,Even twintig minuten gekkigheid. Ergens anders aan denken. Daar gaat het om. En is ook belangrijk in deze rare tijd, lijkt me zo.”

Maandag was de allereerste live-uitzending van de reeks. En dat ging nog niet helemaal van een leien dakje. Het beeld was even gedraaid, bij het fiksen daarvan verscheen kort een vinger van een cameraman in beeld. Allemaal tot hilariteit van ‘Titus en Fien’. ,, Het is live, hé kijkers. Er kan van alles gebeuren.”

,,Het is voor ons ook een experiment. We hadden dit op deze manier nog nooit zo gedaan”, lacht Van Hoorne, die wel meteen een paar duizend kijkers trok. ,,Of het voor ons als bedrijf ook een manier is om een beetje bezig te blijven tijdens de coronacrisis? Natuurlijk. Het is ook gewoon leuk om te doen.”

Nul euro
De uitbraak van het virus raakt Van Hoorne Entertainment hard, moet de directeur bekennen. Voor de komende weken zijn bijna tachtig voorstellingen van het bedrijf door heel Nederland geannuleerd. Naast de shows van Titus en Fien gaat het bijvoorbeeld om ‘Brandweerman Sam Live’, ‘Doornroosje de Musical’ en de theatervoorstelling rond Sesamstraat. ,,Dan hebben we het over de periode tot en met 6 april. En ik denk dat we serieus rekening moeten houden met een verlenging”, stelt Van Hoorne. ,,Over drie weken komen de laatste gelden binnen, daarna zijn de inkomsten nul euro.”

Van Hoorne stelt in gesprek te zijn met de bank – ‘die werkt super mee’ – en vertrouwen te hebben in de overheid. ,,Gelukkig hebben we een overheid die bereid is om de klappen op te vangen.” Ook is er voor personeel arbeidstijdverkorting aangevraagd.

Avonturenboerderij
Dat laatste geldt ook voor personeel van de Avonturenboerderij Molenwaard, het themapark van Van Hoorne in Groot-Ammers. Na de dit weekend aangekondigde extra maatregelen om het coronavirus te bestrijden, sloten ook daar de deuren. ,,Dat besluit hadden we anders waarschijnlijk zelf ook genomen. We moeten met z’n allen bijdragen aan een oplossing van deze crisis”, zegt Van Hoorne. ,,Tegelijkertijd proberen we ook niet bij de pakken neer te gaan zitten. Door bijvoorbeeld zo’n serie via Facebook te maken met een team.”

Tot wanneer de ‘Titus en Fien’-reeks loopt, is ook al duidelijk: ‘Zo lang als jullie thuis zitten’, gaf het duo de jonge kijkers al in de eerste aflevering mee. Van Hoorne: ,,Al is het te hopen dat de situatie snel verbetert. Voor iedereen.”

Klik hier voor de Facebook-pagina.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden