Ga naar hoofdinhoud

Theater Peeriscoop: ‘Ik ben de man die naast mij staat’

Als afsluiter van het seizoen brengt Theater Peeriscoop een indrukwekkende documentaire over een talentvolle man. Een jaar voor zijn dood neemt kleinkunstenaar Maarten van Roozendaal een radioprogramma op waarin hij de luisteraar zijn levensverhaal belooft, inclusief zijn eigen spectaculaire sterfscène. Dat programma inspireerde regisseur Josefien Hendriks om postuum een samenwerking aan te gaan: uit vele uren interviews monteerde zij een filmmonoloog waarin Maarten zelf de enige is die aan het woord komt.

‘Om te janken zo mooi’
Het oeuvre van Van Roozendaal kan melancholisch worden genoemd, maar kan ook cynisch van toon zijn. Hij won in zijn carrière verschillende prijzen, waaronder de Wim Sonneveldprijs, de Zilveren Harp en de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied ‘Red mij niet’. In 2013 verscheen het boek ‘Om te janken zo mooi’, enkele maanden na publicatie overleed hij.

Bijna negen jaar na zijn overlijden is er nu dan een zelfportret van een muzikant met een zeer eigenzinnige kijk op de wereld, die zijn roeping heeft gevonden in het schrijven en spelen van Nederlandstalige liederen die de luisteraar recht in het hart treffen.

Nooit eerder vertoond
Josefien Hendriks kiest in de documentaire voor een poëtische vorm waarin Maartens levensverhaal wordt ondersteund met associatieve beelden, passend bij het tijdsbeeld van toen. De film bevat nooit eerder vertoond privé-archief, tv-interviews, foto’s en fragmenten van zijn optredens. Er is ruim baan voor zijn liedjes, waaronder ‘Jiménez’, ‘Moe’, ‘Red mij niet’ en natuurlijk ‘Mooi’.

Na de vertoning van ‘Ik ben de man die naast mij staat’ vindt er een nagesprek plaats met de regisseur. Het publiek heeft dan ook de gelegenheid om vragen te stellen. Fred Delfgaauw zal het nagesprek modereren. Deze indrukwekkende vertoning meemaken op vrijdagavond 3 juni? Bestel dan uw kaartjes op www.peeriscoop.nl of via 0183-690022.

Voorstelling:                 Maarten van Roozendaal & Josefien Hendriks – Ik ben de man die naast mij staat (film)
Datum & aanvang:     Vrijdag 3 juni, 20.30 uur
Tickets:                           €15,- incl. kop koffie of thee

Back To Top
Lid worden