Skip to content

Terug naar de tijd van de zeezenders

Terug naar de tijd van de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee; dat kan bij de expo ‘Radiogolven’ in museum Het Reghthuys.

GIESSENBURG | Het zal praktisch niet haalbaar zijn, maar eigenlijk zou je voor de expositie ‘Radiogolven’ Arie Rietveld zelf in museum Het Reghthuys moeten zetten. De inwoner van Giessenburg stroomt over van verhalen, feitjes en anekdotes rond de zeezenders die in de jaren zestig en zeventig immers populair waren. Hij geniet er dan ook met volle tuigen van dat een deel van zijn verzameling nu in het museum te zien is. “Het is echt een feest van herkenning”, knikt hij. “Veel mensen zijn er destijds groot mee geworden. Als ik zeg 1, 2 3 en dan 9 … vult iedereen meteen in ‘Tineke!’. Dat komt van Radio Veronica en zit bij iedereen nog in het geheugen. En alles wat hier te zien is, heeft een verhaal.”

Singles
Arie Rietveld leverde voor zo’n 95 procent de materialen voor de expositie. Samensteller Wim van Wijngaarden had er een hele kluif aan om het een plek te geven. “Het grootste deel is plat”, lacht Rietveld. “Singles, lidmaatschapskaarten, posters, t-shirts. Dat was niet makkelijk. Maar hij heeft er echt iets heel moois van gemaakt.” Het is inderdaad een reis terug in de tijd. Alleen al één van de Top 40’s uit de jaren zestig, de tijd waarin Egbert Douwe een nummer 1-hit scoorde met ‘Kom eens uit de bedstee mijn liefste’, is boeiend om terug te lezen.

De liefde voor de zeezenders ontstond bij Arie Rietveld al luisterende. “Je leefde echt met ze mee; als het stormde, was het spannend of de ankers van de schepen het wel hielden. En veel van wat we nu normaal vinden bij de radio, is bij de zeezenders ontstaan. Een goed voorbeeld is horizontale programmering, dat is begonnen bij Veronica.”

De verzameldrift die de Giessenburger van jongs af aan toch al had zorgde ervoor dat hij alles wat hij te pakken kon krijgen van de zeezenders in huis haalde. Van een bouwplaat van het schip van Radio Veronica tot een foto van het team van Radio Veronica. “Zie je die dj die daar ligt op het dek? Dat was niet voor de foto, ze was ongelooflijk zeeziek. Wist je trouwens dat bij Radio Veronica het grootste deel op de wal werd opgenomen en dat de banden dan naar het schip werden gebracht? Radio Noordzee had een groter vaartuig, die maakten wel echt aan boord radio.” En zo heeft Arie Rietveld bij vrijwel elk object een verhaal.

In een hoek is een tafeltje met materialen ingeruimd voor zijn eigen periode als ‘radiopiraat’. “Dit is de set waarmee ik vanuit Ottoland uitzond. Ik begon met een heel klein zendertje met een bereik van een paar honderd meter, maar op een gegeven moment bereikte ik de hele Alblasserwaard. Dat doe ik al jaren niet meer, maar het is hartstikke leuk om het in Het Reghthuys te laten zien.” Als eerbetoon aan Radio Veronica en Radio Noordzee mag Rietveld rond 31 augustus de roepletters PD538RNI gaan gebruiken. Ook vanuit het museum wil hij dan met die roepletters gaan uitzenden.

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden