Skip to content

Tentoonstelling in de tuin van Het Hofje wordt zaterdag geopend

LEERDAM • Zaterdag 29 juli is de officiële opening van de beeldententoonstelling ‘Groei/Growth’ in de buiten- en binnentuin van het Hofje van mevrouw van Aerden. De tuinen van het Hofje zijn ingericht met beelden, gemaakt van uiteenlopende materialen als glas, brons, cortenstaal, polyester en keramiek en met als thema Groei.

Curator/organisator Piet Augustijn vertelt dat de beelden allemaal iets met groei te maken hebben. Augustijn: “Dit is de derde keer op rij dat ik in de tuinen van het Hofje een tentoonstelling organiseer. Ik zoek ieder keer een thema waar veel mensen zich in kunnen vinden. De eerste keer was het thema ‘Reflex’ met kunst die door vrouwelijke kunstenaars was gemaakt. Vorig jaar was het thema ‘Human’. Deze tentoonstelling trok meer dan 1.000 bezoekers.”

Groei
“Dit jaar is het thema dus ‘Groei’. De beelden laten de persoonlijke kijk van de kunstenaars op het begrip groei zien. In de beelden herken je planten, bloemen, bomen en andere florale uitingen, van herkenbaar tot gestileerd en geabstraheerd.” Augustijn vertelt verder dat hij er ieder jaar toch wel een paar maanden mee bezig is om alles goed te organiseren.

“Eerst ga ik kijken welke kunstenaars er zijn die met deze thema’s werken. Dan: welke mensen combineer je met elkaar? Ook bekijk ik of het kunstwerk geschikt voor buiten is, of het in de tuin past en hoe het kunstwerk in de tuin te krijgen is. Door mijn jarenlange werk in het museum in Gorinchem ken ik de meeste kunstenaars en weet ik wel wat iemand maakt. De kunstenaars plaatsen zelf hun werk in de tuin op een plek die vooraf met z’n allen is besproken. Ik maak vooraf een plattegrond en vraag of zij het ook zien zitten op die plaats. Er zijn altijd andere opties mogelijk. Samen werken we aan een mooie tentoonstelling.”

De kunstenaars
Deelnemende kunstenaars zijn: Imke Beek, met het kunstwerk ‘Kiemen’ gemaakt van metaaldraad, papier, acryl, en bamboe. Hendrike Huijsmans met het kunstwerk Organische Groeivormen, die speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt. Ans van den Hurk, met het kunstwerk Spirials, van aardewerk en hout. Het van cortenstaal gemaakt kunstwerk ‘Potplanten’ van Huub en Adelheid Kortenkaas.

Lia Koster uit Utrecht toont haar werk ‘Cumulatie’ van gefused glas en staal. In de binnentuin is het werk van Swanica Ligtenberg ‘Rays of Light’ keramische ginkgo bladeren te bewonderen, waar naast witte chamotte klei en smeedijzer ook raku gestookte paardenhaar in is verwerkt. Ook staat hier het zeer kleurrijke glazen kunstwerk ‘I never promised you…a rose garden’ gemaakt door Jan Hein van Stiphout. Weer een heel ander stijl van groei laat het kunstwerk van Roel Teeuwen zien. Hij ontwierp een spiraalvormig 1,70 meter hoog beeld van gepatineerd koper.

Marja Steinmetz toont daarentegen haar kleine kunstwerk van 30 bij 30 centimeter ‘Het Kikkertuintje’. Dit lieve kleurrijke kunstwerkje is ook gemaakt van glas. Het granieten kunstwerk van Rob Logister verbeeld ‘De Kus’. Petra Verhees maakte gebruik van gefused glas, zand, koper, oxides en azobe hout voor het maken van haar kunstwerk ‘Twins’.

Ook kunstenares Francien Vermeer werkte met glas om haar installatie ‘Vigna Caracalla’ te creëren. ‘Deze installatie symboliseert precies waar voor mij het glasblazen over gaat: vloeien, groeien en versmelten”, vertelt Vermeer over haar werk.

Gratis bezoek 
De beeldententoonstelling duurt tot 10 september en is gratis te bezoeken op woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. En zondag 10 september van 13.00 tot 17.00 uur. Het Hofje van mevrouw van Aerden is te vinden aan de Kerkstraat 67 in Leerdam.
Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Cultuurfonds van de gemeente Vijfheerenlanden.

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden