Skip to content

Te paard door Altena over 54 kilometer lang ruiterpad

Liefhebbers van paardrijden kunnen hun hart ophalen in Altena. Sinds deze week ligt daar een 54 kilometer lang ruiterroutenetwerk.

Het ruiterroutenetwerk in Altena bestaat uit trajecten die via knooppunten met elkaar verbonden zijn. Wethouder Roland van Vugt en Johan de Beer van het Routebureau West-Brabant openden het netwerk deze week in Uitwijk.

Het netwerk is het resultaat van een samenwerking tussen de Agrarische Natuurvereniging Altena-Biesbosch, Brabants Landschap, Regio West-Brabant, Waterschap Rivierenland en de gemeente Altena. Het is het eerste netwerk in de regio West-Brabant. ,,Hopelijk krijgt dit goede voorbeeld navolging’’, zei De Beer. ,,Het draagt ook bij aan de plattelandseconomie.’’

Wethouder Van Vugt was niet minder enthousiast. ,,We voegen weer een parel toe aan onze parels in Altena. De essentie van dit soort projecten is het samendoen.’’ Van Vugt zette Marianne Heijmann in het zonnetje. Zij is de trekker van het project, dat een lange adem heeft gehad. In oktober 2008 werd het eerste ruiter- en menpad in gebruik genomen in het oostelijk deel van het Land van Heusden en Altena.

,,Het mag dan lang geduurd hebben, het was wel leuk om te doen, ondanks de vele hobbels die er ook genomen moesten worden’’, vertelde ze. ,,De route zou aanvankelijk nog langer worden. Maar dit bleek toch het maximaal haalbare te zijn. Nieuwe initiatiefnemers kunnen altijd nog aanhaken. Ik ben trots op het resultaat dat er nu ligt.’’

Ze twijfelde er niet aan dat er ook echt behoefte is aan een ruiterroute. ,,Dat is uit een enquête wel duidelijk geworden.’’

Netwerk
In een eerder stadium waren al twee ruiterroutes aangelegd. Die zijn nu volledig geïntegreerd in het netwerk. De route voert door een gevarieerd landschap. Door polders, grienden, door het Almbos, het Pompveld en Fort Altena, om maar eens wat te noemen.

Tijdens de opening konden genodigden al een stukje van de route ervaren in koetsen. Er zijn verschillende startpunten, waar ook parkeerplaatsen liggen. Op enkele kleine gedeelten na kan de route ook met paard en wagen worden bereden.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Roel van der Aa

Back To Top
Lid worden