Skip to content

Taartjes van Van Till, griendwerkers met mooie verhalen en wat Ameide nog meer te bieden heeft

GROETEN UIT…Fotograaf Cor de Kock neemt een kijkje bij toeristische trekpleisters in de regio. Vandaag is hij in Ameide.

Wie Ameide zegt, zegt Marjolein van Till. Nadat Van Till het in Heel Holland Bakt tot de finale schopte, zette ze ook haar stadje aan de Lek op de kaart. Sinds kort heeft ze haar eigen taartjeswinkel.

Over gebrek aan belangstelling heeft ze niet te klagen. Maar ‘Termei’ heeft meer te bieden dan alleen taarten. In Ameide en het bijbehorende Tienhoven aan de Lek woonden van oudsher griendwerkers, zoals Jan Lakerveld (78). Hij en zijn vrouw Jans (80) weten veel over de historie van gebied. Tot hun ontzetting zijn ze na de gemeentelijke herindeling op 1 januari ingelijfd door de provincie Utrecht. Uit protest fabriceerde Jan het bord Klompepad, met daarboven in grote letters, ‘gem. Zuid-Holland’. Het echtpaar blijft, met een knipoog, de (verloren) strijd om de provinciegrens voortzetten.

Slechts 3300 inwoners telt Ameide, maar het is waarschijnlijk de oudste nederzetting in de Alblasserwaard. Het stadhuis op de Dam dateert van 1644. En ook in de Voorstraat staan monumentale panden, die vanaf de lekdijk ‘Termei’ een historische aanblik geven. Het beeld van de kersenplukker herinnert aan de vele kersenboomgaarden die rond Ameide en Tienhoven zijn te vinden.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden