Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
De symbiose tussen Molenwaard en Rotterdam
MOLENWAARD • Bedrijven uit de plattelandsdorpen van Molenwaard zijn op allerlei manieren actief in Rotterdam. Het landelijke gebied heeft de stad nodig, maar stedelingen kunnen ook niet zonder het platteland.
Booij Kaasmakers uit Streekerk heeft een winkel in de Fenix Food Factory op Katendrecht, een versmarkt in een oude havenloods. Rotterdammers hoeven de stad niet uit om kaas van het platteland te proeven. Booij sluit aan bij een trend, want stedelingen hebben steeds meer belangstelling voor producten uit korte voedselketens: rechtstreekse afzet waarbij producent en consument direct contact hebben. De melk voor de kaas van Booij komt van twee naburige melkveehouders; de ene houdt geiten, de andere koeien.
Landschap
Het grote voordeel voor de klant is dat versproducten die direct van de boer komen vaak een hogere kwaliteit hebben en langer houdbaar zijn, omdat ze eerder de consument bereiken. Het is bovendien prettig dat de klant weet waar zijn voedsel vandaan komt. Tegelijkertijd stimuleert Rotterdam op deze manier het voortbestaan van agrarische bedrijven uit het gebied rondom de stad; belangrijk voor de instandhouding van het landschap.
Ambachtelijke kaas
Marijke Booij vertelt: “In de stad is boerenkaas bijzonder. Mensen uit de stad hebben er geen idee van dat er nog veel ambachtelijke kaas gemaakt wordt. Ze komen kijken op de boerderij, om te zien of het echt zo is. Dan zien ze ook dat er in hun achtertuin een heel mooi gebied ligt.”
Workshop boter maken
Vooral voor mensen uit de stad werkt Booij mee aan de start van belevingsboerderijen. “Want stedelingen komen op het platteland geen boodschappen doen, maar ze komen wel voor een dagje uit. Bij ons krijgen bezoekers uitleg over kaasmaken, we laten hen proeven, geven workshops kaasmaken en boter maken. Door de voedselschandalen is er veel wantrouwen. Wij leggen uit: als je goed naar een etiket kijkt en goed proeft, kun je een goed product onderscheiden.”
Koe in de wei
De Streefkerkse kaasmaakster vind kennisoverdracht belangrijk. “Er is nogal wat kritiek op de agrarische sector. Ik vertel mensen: als je iets wilt veranderen, kun je dat veranderen met je koopgedrag. Wilt u dat koeien buiten lopen? Koop dan bijvoorbeeld Weidemelk of biologische melk. Onze kaas is misschien wat duurder dan fabriekskaas, maar door die te kopen zorg je ervoor dat boeren kunnen doorgaan met natuurbeheer en hun dieren buiten kunnen laten lopen.”
BlueCity
Een ander Rotterdams bedrijf met wortels in Molenwaard is VerdraaidGoed, dat van afval nieuwe producten maakt. De Nieuw-Lekkerlandse ondernemers Lisanne Addink-Dölle en haar partner Remco Addink geven leiding aan VerdraaidGoed, dat is gevestigd in BlueCity, het voormalige zwemparadijs Tropicana. Waarom koos het bedrijf voor Rotterdam? Lisanne Addink: “In de branche van het upcyclen is het fijn om gevestigd te zijn in BlueCity, een bolwerk van de blauwe economie. Alle ondernemers die hier zitten, werken volgens deze filosofie. Hier hoef je het niet uit te leggen. Maar ook in de polder staan veel mensen ervoor open en zit goed rentmeesterschap in de genen.”
Zwammenkwekerij
Addink maakt zich ook sterk voor een duurzaam platteland. Ze is voorzitter van het streekcentrum Liesvelt. “We gaan daar een zwammenkwekerij realiseren op koffiedik. En ik ben bestuurslid bij BlauwZaam, waar we ons ervoor inzetten dat ondernemers uit de regio het circulair ondernemen meer in de vingers krijgen. Het is mooi dat de gemeente dit aanmoedigt.”
Bezoek college
Burgemeester en wethouders van Molenwaard brengen op dinsdag 19 december een bezoek aan bovenstaande bedrijven, en het RDM terrein waar Mourik uit Groot-Ammers actief is. Ook zullen ze te gast zijn op diverse andere Rotterdamse locaties waar Alblasserwaardse bedrijven actief zijn.
Meer informatie lezen zie de bijlage.