29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
Statiegeld op blik voorkomt dierenleed en financiële schade
Op 28 januari vertelde Eline Vedder in de uitzending van Hart van Nederland over de gevolgen van metalen zwerfafval bij koeien. Als lid van de Vakgroep Melkveehouderij pleit zij namens LTO Nederland voor statiegeld op blikjes om zwerfafval te voorkomen.
Elk jaar lopen naar schatting 12.000 koeien letsel op door het binnenkrijgen van scherp afval. Zo’n 4.000 runderen overleven dat niet. Naast het veroorzaakte dierenleed en de schade voor de veehouder, is het Nederlandse zwerfvuil een flinke maatschappelijke kostenpost van circa 250 miljoen euro per jaar.
Om de schade voor de dieren te beperken, brengen veel melkveehouders een magneet in bij de koe om ijzerafval in de maag op te vangen. Zo’n magneet trekt echter geen blik aan, omdat dat meestal van aluminium is gemaakt. Daarom pleit LTO Nederland voor statiegeld op blik. Volgens Vedder zou de politiek hier nog eens naar moeten kijken. Het plan is eerder opgeworpen maar toen hadden vooral supermarkten er moeite mee. Dat is voor Vedder geen excuus; ”In tientallen landen zit er wel geld op blikjes, waarom zou het in Nederland dan niet mogelijk kunnen zijn?” In Duitsland wordt 96 procent van de statiegeldverpakkingen ingeleverd. Die komen dus niet in het dier terecht.
LTO heeft zich daarom in 2018 aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Die organisatie pleit voor een snelle invoering van statiegeld op blikjes. Ook in de Tweede Kamer is daar een meerderheid voor, maar het duurt nog tot minimaal 2022 tot je statiegeld moet betalen voor een blikje drinken.
Bekijk het hele item hier.
Bron: LTO