Skip to content

‘Proeven van de geschiedenis erachter’

Antiek, vintage, industrieel – bij ‘t Huis met de luikjes in de Graanbuurt in Giessenburg is van alles te vinden. Eigenaar Yoeri Muijen heeft een ware passie voor brocante en dat is duidelijk te zien in zijn zaak.

Door Eline Lohman

GIESSENBURG – Sinds kort zit ‘t Huis met de luikjes in een nieuw pand in de Graanbuurt. Maar de winkel is geen onbekende in Giessenburg, want de brocantezaak zit er al bijna vijf jaar. De passie voor oud antiek gaat ver terug, vertelt Yoeri. “Negen jaar geleden heb ik een jaren dertig huis gekocht. Dat heb ik lange tijd verbouwd en toen verzamelde ik op markten oude spullen. Maar op een gegeven moment had ik zoveel spulletjes, dat ik twee huizen kon vullen.”

Dus besloot Yoeri een vintagewinkel te beginnen. Inmiddels telt de showroom maar liefst 350 m2. “‘t Huis met de luikjes komt voort uit een intense passie voor objecten en spullen met een rijke historie en verhaal. Vaak is het leven dat is geleden goed zichtbaar in de roest en patina die het object met zich meedraagt. Het vertelt een verhaal over de objecten; je kunt zoveel proeven van de geschiedenis die erachter zit. Het is voor mij een eer en een genot om deze verhalen te ontdekken en verder te vertellen. We verzamelen, restaureren en her-designen de spullen met veel respect voor de historie die zij met zich meebrengen. Daarbij proberen we de objecten altijd zo origineel mogelijk te laten.”

Om aan al die brocante spullen te komen, is Yoeri veel op pad, in binnen- en buitenland. “Ik verkoop graag, maar nog liever koop ik de objecten. Daardoor kan ik ook enthousiast erover vertellen aan mensen. Het mooie aan brocante is dat de spullen er doorleefd uitzien. Neem nu een oude koffiebus: je kunt zien dat deze echt gebruikt is. Soms kom ik in kasten oude kranten tegen – geweldig! Je leert dan wat over de bewoners.”

Het gaat goed met ‘t Huis met de luikjes, volgens Yoeri. “Mensen hebben aandacht voor brocante. Hoe dat komt? Ik denk door het gehaaste leven van vandaag de dag. Daardoor waarderen velen het gevoel van vroeger meer. De trends verschuiven wel. Een paar jaar geleden waren ‘lieve’ spullen met kantjes helemaal in, terwijl je nu de wat doorleefdere, stoerdere brocante vaker ziet. Zelf ben ik er zeven dagen per week mee in de weer, maar het voelt nooit als werk, omdat ik zo’n passie heb voor wat ik doe.” Zie voor meer informatie de website van de winkel, www.huismetdeluikjes.nl.

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden