Skip to content

Persbericht Baggermuseum Sliedrecht

Nee, zaterdag 12 september a.s. is het Nationaal Baggermuseum en de BaggerPraktijkTuin gewoon open van 13:30 tot 17:00 uur. De weg er naar toe is wel iets anders dan normaal. Hoe komt dat?  De Molendijk wordt die dag voorzien van een toplaag asfalt. Daar begint de aannemer 07:00 uur  mee en verwacht rond 16:00 uur het werk op te leveren.

Hoe komt je dan bij het Baggermuseum?  Via de Geulstraat, rechtsaf de Molendijk op en parkeren op het voorterrein van Royal IHC. Klein stukje lopen, ongeveer 200 meter en je bent bij het Baggermuseum.

Wat is er te zien? De fraaie collectie van baggerwerktuigen van vroeger tot nu met begeleidende verhalen van vakkundige rondleiders. In de zaal van de wisselexposities is een voorstelling te zien over het bergen van scheepswrakken waar baggerbedrijven een belangrijk aandeel in hebben gehad. Bekijk het schaalmodel van het fregat ‘Lutine’, het schip verging in een vliegende storm bij Terschelling en was beladen met goud en zilver. Zou die lading er nog liggen? In de monding van de Waterweg zonk het vrachtschip ‘Faustus’. Adriaan Volker en Bos & Kalis baggerden een diep gat waar het schip in wegzakte. Een maquette op schaal laat zien hoe dat is uitgevoerd.

Bezoek ook het Koetshuis met werkende stoommachines en een demonstratie met een snijkopzuiger. Ook de stoombaggermolen ‘Friesland’ kan bezocht worden. In de BaggerPraktijkTuin kan jong en oud zich vermaken met de principes van het baggerwerk: zelf doen dus. Spannend en leerzaam.

Back To Top
Lid worden