Skip to content

Openluchtschilderfestival zeer geslaagd

Zaterdag 14 september 2019 waren er in Hardinxveld-Giessendam en omgeving veldschilders aan het werk. Dat gebeurde ter gelegenheid van Pintar Rapido, een openluchtschilderfestival, omdat Museum De Koperen Knop in 2019 30 jaar bestaat en de Stichting Dorpsbehoud Hardinxveld-Giessendam zelfs 40 jaar. De die dag gemaakte werken zijn allemaal bijzonder te noemen. Zoals bij een Pintar Rapido gebruikelijk zijn alle werken aan het einde van de middag ingeleverd en samen met de ingeleverde kidskunst op zal alles van 19 t/m 21 september in Museum De Koperen Knop te zien zijn.

Samenwerking
Mooie plekjes rond Museum De Koperen Knop en mooie plekjes in Hardinxveld-Giesendam en omliggende plaatsen vormden de basis voor idee om een openluchtschilderfestival te organiseren. Daarbij smolten twee belangrijke thema’s ineen: landschap en kunst. 40 enthousiaste deelnemers zochten elk een eigen plekje om het moois dat overal te zien en te beleven is op het doek vast te leggen. Museum en Dorpsbehoud werkten in dit unieke project nauw samen. De prijsuitreiking, waar iedereen welkom is, vindt plaats op zaterdag 21 september 2019 om 11.00 uur in de Koperen Knop.

Bijzondere plekken
De tuin van De Koperen Knop bleek een favoriete plek om in de buitenlucht aan de slag te gaan. Maar ook op veel andere plaatsen was iemand neergestreken voor het vastleggen van iets specifiek s dat daar te zien was of om details van die directe omgeving weer te geven. Bijvoorbeeld midden in de Peulenstraat, aan het begin van de Parallelweg, ergens langs het Pelgrimspad, op de Kanaaldijk en op nog veel meer bijzonder plekjes. Ook in Goudriaan, Ottoland, het Kraaienbos en in Giessenburg waren veldschilders en schilderessen aan het werk.

Lunches en consumpties
Het festival was onderdeel van de jubileumactiviteiten van Museum De Koperen Knop, die met de jarenlange ervaring op het gebied van samenwerking de Stichting Dorpsbehoud alle ruimte bood. De Stichting nam onder meer een stuk financiering van het geheel voor haar rekening, via gelden uit de MAG en dankzij een royale sponsoring van Albert Heijn voor de lunches en de inzet van enkele bestuursleden, die alles tot in de puntjes verzorgden. Elke deelnemer kreeg voor een bescheiden bijdrage een schilderdoek, een uitgebreide lunchknapzak en aan tegen lunchtijd kwam er een team langs voor verse koffie of thee.

Geweldig
Het enthousiasme onder de deelnemers was groot, maar ook de organisatoren zelf beleefden veel plezier aan hun werk. Achteraf kan worden teruggezien op een geweldige samenwerking, die tal van mensen blijdschap, vriendschap en genegenheid bood. Als u in de toekomst meer wilt weten van de Stichting Dorpsbehoud of het museum kunt u mailen naar info@dorpsbehoudhg.nl. of koperenknop@koperenknop.nl. De Koperen Knop is open op dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur en zaterdag van 11.00-17.00 uur: Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam, 0184-611366. Op de website www.koperenknop.nl vindt u meer informatie.

Back To Top
Lid worden