Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Op de koffie bij… | Nationaal Baggermuseum
MARJAN EN WILLY GAAN BAGGEREN!
Niet echt, we gaan naar Molendijk 204, waar in een historisch pand het enige Baggermuseum ter wereld is gevestigd.
Sliedrecht is de bakermat van de Baggerindustrie, waar verleden en heden tezamen komen, van Zuiderzee tot Suezkanaal.
Remco van de Ven, oud-baggeraar en sinds 2010 bestuurssecretaris, public relations en gids, vertelt honderduit over wat er allemaal te beleven valt voor jong en oud.
EVEN KORT DE GESCHIEDENIS VAN HET MUSEUM.
In 1964 werd in de Kerkbuurt van Sliedrecht een museum geopend met de naam het Sliedrechts Museum. De geschiedenis van Sliedrecht werd getoond. De baggerindustrie is onlosmakelijk met Sliedrecht verbonden en maakte een belangrijk deel uit van het museum.
Het gebouw deed van 1853 tot 1923 dienst als het raadhuis van Sliedrecht. In 1958 stond het monumentale gebouw leeg en even leek het erop dat het gesloopt zou gaan worden om plaats te maken voor winkelruimte. Prof.ir. Willem Bos Jzn protesteerde tegen de sloop door het plaatsen van een ingezonden open brief met een oproep aan alle Sliedrechters om het gebouw te behouden. De brief van Bos werd geplaatst op de voorpagina van het plaatselijke nieuwsblad ‘De Merwestreek’.
De oproep van Bos verkreeg brede steun en er werd geld ingezameld door Sliedrechtse ondernemingen waaronder baggerbedrijven. Voor een bedrag van 60.000 Nederlandse guldens werd het gebouw gekocht van de gemeente Sliedrecht.
Leendert, de zoon van Adriaan Volker I, (1827-1903), bouwde het huis Molendijk 204 in 1885.
Al snel werd het Baggeronderdeel zo groot dat het in 1972 verhuisde naar Molendijk 16.
Leendert Volker Azn overleed in 1930 en twee van zijn vier kinderen zijn in het ouderlijk huis blijven wonen tot hun beider einde. In 1974 overleed de laatste bewoner, de jongste zus van Adriaan Volker II, bekend in Sliedrecht als Toos Volker.
Het pand werd in 1976 door de erven Volker overgedragen aan het Nationaal Baggermuseum onder de voorwaarde dat het verleden, het heden en de toekomst van de baggerindustrie getoond zou worden.
WAT IS ER ZOAL TE ZIEN EN TE BELEVEN?
Collectie in het hoofdgebouw
Ga met een rondleider uit de baggerindustrie op ontdekkingstocht langs de modellen, bagger-vaartuigen, maquettes en foto’s.
Filmzaal
Er zijn meer dan 600 films te zien over de waterbouw te zien.
Koetshuis
Ontdek hoe een snijkopzuiger wordt gedemonstreerd met een werkend schaalmodel. Daarnaast kun je met de Baggersimulator zelf leren baggeren en ontdek je bij de Watertafels wat er nodig is om in Nederland droge voeten te houden.
Koffiezaal
Hier kunt u terecht voor koffie, thee met Sliedrechts baggermolenkoekje. Ook andere dranken kunnen geserveerd worden.
BAGGERPRAKTIJKTUIN
Kinderen v.a. 8 jaar kunnen hier de technieken van de Waterbouw ontdekken.
Leren baggeren met een baggerbeugel of graven met een graafmachine. Hoe bouw je een dijk, die bestand is tegen golfslag.
BEZOEK EEN ECHTE BAGGERMOLEN
Een echte stoombaggermolen uit 1936 “Friesland” ligt afgemeerd op loopafstand. Deze baggermolen wordt door 6 mannen aan de gang gehouden. Onder begeleiding zeker een bezoekje waard.
ESCAPE ROOM
Duik met je vrienden/familie in de wereld van het baggeren. Ontdek en speel in deze escaperoom waar avontuur en geschiedenis samen komen.
EDUCATIE EN MEER
Voor de basisscholen is een onderwijsmenu over de basisprincipes van het baggeren. Dit jaar hebben 400 leerlingen van het basisonderwijs het museum bezocht.
STUDIECENTRUM
Studenten Waterbouw van MBO, HBO en Universiteit komen met hun docent voor hun afstudeerproject. Studenten praten mee over de toekomst van het museum. Vanzelfsprekend worden de 40 vrijwilligers m/v steeds betrokken bij de ontwikkelingen.
SAMENWERKING STAAT HOOG IN HET VAANDEL
Samen met Binnenvaartmuseum in Dordrecht wordt een vaardagtocht georganiseerd. De deelnemers starten in de ochtend bij het Binnenvaartmuseum, ontvangst met koffie/thee en een rondleiding in het Binnenvaartmuseum. Vervolgens gaan de deelnemers aan boord van de klassieke ‘Veerdienst 3’ en wordt gevaren via het Wantij en de Biesbosch naar de Helsluis. Na het schutten wordt de Beneden-Merwede opgevaren en afgemeerd langszij de baggermolen ‘Friesland’. De baggermolen en het Baggermuseum worden bezocht. Aan het eind van de middag arriveert de ‘Veerdienst 3’ weer bij het Binnenvaartmuseum in Dordrecht. Informeer naar de diverse arrangementen, receptie, verjaardag, kinderfeestje, high tea, groepsbezoek, enz.
OPENINGSTIJDEN
Woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur.
Trapliften aanwezig.
GROEPSBEZOEK
Op afspraak op elk gewenst tijdstip.
BAGGER PRAKTIJKTUIN
Zaterdagmiddag van 1 april t/m 1 november.
In de mei-, zomer- & herfstvakantie is de Bagger Praktijktuin van woensdag t/m zaterdag geopend tussen 13.30 – 17.00 uur.
Nationaal Baggermuseum
Molendijk 204
0184-414166
reserveringen@baggermuseum.nl
Remco, dank voor de gezellige en informatieve middag.
Marjan van de Graaf en Willy Strube