Skip to content

‘Onder nul’ – een expositie over schaatsen en ijspret

Museum De Koperen Knop staat de komende winter in het teken van het schaatsen. In een expositie die de veelzeggende titel heeft ‘Onder Nul’. De schaats neemt daar in al zijn vormen en voorkomen een centrale plaats in. Naast de geschiedenis van de schaats en de schaatssport zal er ruime aandacht zijn voor ander ijs- en winterplezier, waarbij nostalgische verlangens naar winters van weleer naar boven zullen komen.

Schaatsen
Dankzij het enthousiasme van een aantal verzamelaars van schaatsen en bij het schaatsen en de andere winterpret horende attributen wordt er een expositie neergezet met een echt Hollands karakter. Het is een expositie, die vooral herinneringen oproept aan tijden dat het de gewoonste zaak van de wereld was dat er kon worden geschaatst. Dat de werkelijkheid an-ders was, getuigen de geschiedenisboeken, want lang niet elke winter bood schaatsplezier. Maar ook hier geldt: herinnering verzoet het verleden. Het verleden waarin we in de wintertijd terugdenken aan de schaatswedstrijden, ijsvrij van school, genieten bij de koek en zopie, de vermaarde Alblasserwaardse molentochten, het schaatsenslijpen in schuurtjes achter het huis en nog veel meer. Als het vriest ontdooit Holland.

Alblasserwaard
Half Nederland denkt bij schaatsen en schaatswedstrijden aan Friesland en de beroemde Elf-stedentochten. Minder bekend is dat opvallend veel inwoners van de Alblasserwaard die tocht ook hebben gereden en dus in het bezit zijn van zo’n begeerd Elfstedenkruisje. Ook dat komt op de expositie in beeld, evenals de ontwikkeling van de schaatspakken, het klunen, de ver-koop van schaatsen, fotomateriaal, films en heel veel meer. Ook sleden komen uitgebreid aan bod. Het museumcafé krijgt de uitstraling van een echte koek en zopietent, waar winterse lekkernijen te koop zijn.

Het museum
De expositie is te zien van 30 november 2019 tot en met 29 februari 2020. Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam) is open van dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Ook op Tweede Kerstdag is het open van 13.00-17.00 uur. Op 25 december en op 1 januari 2019 is het museum gesloten. Voor informatie: www.koperenknop.nl. Voor vragen: koperennop@koperenknop.nl of 0184-611366. Het museum heeft ook een permanent gedeelte, bijgebouwen, een grote
ontvangstruimte en een museumcafé.

Back To Top
Lid worden