Skip to content

Nieuwe open keuring op Fokveedag Boerenlandfeest

HOORNAAR • De 106e Fokveedag Boerenlandfeest op zaterdag 6 oktober in Hoornaar zal worden uitgebreid met een ‘nieuwe’ open rundveekeuring.

De nadruk ligt hierin onder meer op andere rassen, kruislingen en een andere bedrijfsvoering (bijv. biologisch). De initiatiefnemers omschrijven het als ‘gewoon een andere keuring’. “Een keuring die gewoon is. Gezellig, met tijd voor elkaar, voor elkaars dieren, maar vooral voor het publiek.”

De rundveefokkerij in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (e.o.) kent een lange traditie en is aan verandering onderhevig. Bij de beoordeling van de koeien op de Fokveedagen is de laatste decennia steeds meer gelet op melkproductiekenmerken en is steeds meer de nadruk gelegd op de presentatie van de dieren.

Kruislingen
Daar is volgens de organisatoren niets mis mee. “Maar, naast de enthousiaste deelnemers aan de gangbare keuring, kwamen er ook vragen van veehouders om een keuring op te zetten voor onder meer andere rassen en kruislingen.” Hiermee was het initiatief voor de alternatieve koeienkeuring geboren.

“De laatste jaren zien we een toenemende diversiteit in de fokkerijstrategieën op bedrijven rondom Hoornaar”, constateren de initiatiefnemers. “Veehouders kiezen voor een eigen fokkerijkoers die bij hun bedrijfsstijl past, zoals biologisch, extensief, of low-input bedrijven waar bewust gekozen wordt voor zelfredzame, vruchtbare koeien.”

Passie
Ook onder deze melkveehouders bestaat nog steeds de passie om deel te nemen aan keuringen. “Een open keuring die laagdrempelig is, zonder extra eisen aan het showen en de presentatie. Open omdat de veehouder vrij is in de keuze van de in te zenden dieren. Een keuring die haar toegevoegde waarde mag bewijzen op de 106e editie van de Fokveedag.”

Ook deze keuring wordt gehouden onder de vlag van de Fokveedag. Aanmelden voor 28 augustus is noodzakelijk en is mogelijk bij Jeroen de Vor, 06-23982329 of gebrdevor@hotmail.com.

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden