Skip to content

Natuurgebied de Zouweboezem gaat niet naar Utrecht

De Zouweboezem mag sinds begin dit jaar in de provincie Utrecht liggen, maar het Zuid-Hollands Landschap heeft voorlopig geen plannen het natuurgebied over te dragen aan de collega’s in Utrecht. De natuurbeheerder gaat de twee eendenkooien in het gebied zelfs flink opknappen.

Dat zegt Ninouk Vermeer, regiohoofd veenweide van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap desgevraagd. Natuurgebied de Zouweboezem maakt tot vorig jaar deel uit van het grondgebied van de gemeente Zederik. Door de gemeentelijke fusie en grenscorrectie ligt het gebied nu in de gemeente Vijfheerenlanden in Utrecht.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is een publieksactie gestart om de zes eendenkooien te kunnen opknappen. Ze viert dit jaar haar 85-jarig bestaan en hoopt met de hulp van sponsoren de historische vangkooien, bijbehorende huisjes en omliggende paden te kunnen behouden.

De stichting kocht na haar oprichting eendenkooi Kooilust bij Ouderkerk aan den IJssel als eerste aan. Daarna volgden al snel nog vijf locaties, waaronder de eendenkooi De Zouwe bij Ameide en die in Polder Achthoven, een gebied dat grens aan de Zouweboezem.

Meer dan 90 procent van alle vangkooien die ons land ooit rijk was, zijn inmiddels verdwenen. Ze werden gebruikt om eenden voor consumptiedoeleinden te vangen. Vandaag de dag worden eenden hooguit gevangen om geringd te worden voor onderzoek. De eendenkooien hebben zowel een cultuurhistorische als een ecologische waarde. In en rondom de kooi zijn veel bijzondere planten, dieren en vogels te vinden.

Kooihuisje
,,In eendenkooi De Zouwe moet het monumentale kooihuisje worden opgeknapt. Dat was vroeger de woning van de kooiker, de man die de eenden ving. Het huisje is ernstig verzakt’’, zegt Vermeer. ,,Ook moeten de paden, enkele bruggetjes en kijkhutjes bij de kooi worden opgeknapt. Uiteraard zijn er altijd stukken rietscherm, die onder meer in de vangpijp staan, aan vernieuwing toe.’’

Ook bij de Kleine Kooi in Poler Achthoven is volgens haar herstelwerk nodig. ,,Bij De Zouwe wordt het onderhoud volledig gedaan door een groep vrijwilligers.’’

,,Op dit moment zijn er geen plannen om de Zouweboezem en andere gebieden in de gemeente Vijfheerenlanden over te dragen aan onze collega’s van het Utrechts Landschap. Mogelijk dat dit in de toekomst kan veranderen, maar voor nu blijft de huidige situatie zoals deze is’’, aldus Vermeer.

In de regio ligt nog een eendenkooi die in bedrijf is: in het Pompveld tussen Andel en Babyloniënbroek. Het Brabants Landschap heeft deze in beheer.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden