Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Natuur- en Milieufederatie Utrecht: Uitdeelactie Plan Boom Utrecht: Boompjes voor houtige landschapselementen 27 januari 2023
Vanaf donderdag 8 december kunnen Utrechtse boeren en andere grondeigenaren zich aanmelden om gratis landschapselementen te ontvangen, gefinancierd door de provincie Utrecht. Op 27 januari 2023 worden op twee locaties in de provincie streekeigen landschapselementen uitgedeeld, waaronder een geriefhoutbosje. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot en met 15 januari 2023 via www.planboom.nl/utrecht. Deze actie wordt georganiseerd door Plan Boom, nummer 20 in de Duurzame 100.
Een geriefhoutbosje is een klein bosje op het land van een boer, waar vroeger het hakhout vandaan werd gehaald. Geriefhoutbosjes, maar ook andere landschapselementen zoals boomgroepen en houtsingels, maakten tot 100 jaar geleden vanzelfsprekend deel uit van het Utrechtse agrarische landschap. Schattingen gaan ervan uit dat er nog minder dan 40% van de landschapselementen over is ten opzichte van het begin van de vorige eeuw.
Tijdens deze uitdeelactie worden bomen voor twee verschillende karakteristieke elementen uitgedeeld: een houtsingel en geriefbosje. Deze staan symbool voor de verscheidende landschappen die het Utrechtse landschap te bieden heeft.
“Houtsingels en geriefhoutbosjes zijn erg belangrijk in het agrarisch cultuurlandschap van de provincie Utrecht. Dagvlinders, kleine zoogdieren, wilde bijen en vele vogels leven in of in de omgeving van deze landschapselementen. Ze zijn daarom van groot belang om te behouden en uit te breiden. Help ons mee om landschapselementen aan te planten”, aldus projectleider Plan Boom Hein Pasman.
Vergroen je mee?
Zie www.planboom.nl/utrecht voor meer informatie over de landschapselementen en bijbehorende boomsoorten en de spelregels.
Plan Boom
Plan Boom is een project van de Natuur en Milieufederaties, LandschappenNL en partners Trees for All, LSA bewoners, stichting wAarde en de stedelijke milieucentra. Samen planten zij met heel Nederland 10 miljoen bomen. Overheden, buurtinitiatieven en grondeigenaren helpen mee om dit doel te realiseren.
Bron: Natuur- en Milieufederatie Utrecht