Skip to content

Museum De Koperen Knop toont mode in zwartwit

HARDINXVELD-GIESSENDAM • In Museum De Koperen Knop aan de Binnendams 6 in Hardinxveld-Giessendam is de komende tijd de Mode in Zwart Wit te zien.

Daarin wordt de kledingmode uitgebeeld van na de Tweede Wereldoorlog. Het gaat daarbij vooral om dameskleding en om bijpassende accessoires, zoals tassen, hoeden, sjaals, schoenen en meer. Het is bijzonder om te ontdekken dat deze modegeschiedenis parallel loopt aan de wereldgeschiedenis.

De expositie laat de mode zien vanaf 1947, de New Look, tot en met de hedendaagse bekende ontwerpers. Naast veel bekende namen van modeontwerpers, komt men op de expositie ook werk tegen van aankomend talent. Er is werk te zien van Frans Molenaar, Givenchy, Natan, Eduard Vermeulen, Ann Demeulenmeester, Alexander van Slobbe, Spijkers en Spijkers, Edgar Vos, Mart Visser en anderen. Van hen zijn schitterende outfits te zien. Bezoekers van de expositie kunnen zich verbazen over de hoeveelheid zeer bijzondere kledingstukken, waarin ook Koningin Maxima een rol speelt.

Mode kenmerkt zich veelal in kleur, maar door alle tijden heen blijven zwart en wit toch een belangrijk item. Vooral bij deftige en feestelijke gelegenheden, met name in december en januari. Door vorm en specifieke elementen blijkt dat ook deze primaire kleuren de wereldgeschiedenis constant volgen.

Ontwikkeling
In periodes van telkens tien jaar wordt de ontwikkeling van de kleding en de daarbij behorende accessoires en ook de gebruikelijke kapsels in beeld gebracht. Deze loopt door tot heden met bekende en minder bekende hedendaagse ontwerpers en vooral ook aankomend talent. Voor de expositie zijn bruiklenen verkregen van een groot aantal musea, verzamelaars en particulieren.

Onder meer het Schoenenmuseum in Waalwijk, het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje en Capello uit Nijmegen te leenden materialen uit, evenals het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Een groot deel van de kleding komt van het modebedrijf Couturage uit Haarlem. Daarnaast is een collage met de kapsels van 1947 tot heden, die zeker tot ieders verbeelding spreken. De expositie gaat ook dieper in op ‘de kleuren’ zwart en wit. Waarom deze, feitelijk geen kleuren zijnde, in de mode zo beeldbepalend zijn.

De expositie is te zien zijn tot en met 23 februari 2019 en zal veel herinneringen oproepen aan vervlogen tijden en een inkijk geven in de mode anno nu en in de toekomst. Bij de expositie komen ook extra activiteiten, waaronder lezingen. De kerstversiering van dit jaar sluit aan bij zwart wit.

Voor inlichtingen: 0184-611366 of www.koperenknop.nl.

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden