Skip to content

Molenstichting wil meer geld van gemeenten: ‘Molens vervallen snel’

Als de tientallen molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden behouden moeten blijven, moeten Vijfheerenlanden en de gemeenten in de Alblasserwaard bereid zijn méér geld uit te trekken. Dat schrijft molenstichting SIMAV.

Janneke Boluijt 09-01-19, 15:51

Molenstichting SIMAV grijpt de recente herindeling van de gemeenten aan om de kersverse gemeenten Vijfheerenlanden en Molenlanden, maar ook de andere gemeenten in de regio nog eens te wijzen op de kosten. Molens zijn weliswaar onze trots, maar ze onderhouden kost veel geld. Er moet meer bij, liefst een structureel bedrag van 65.000 euro per jaar. ,,Die oproep is niet nieuw, dit roepen we al tientallen jaren. Maar juist nu er nieuwe colleges zijn of gevormd worden, herhalen we het nog eens”, zegt voorzitter Peter de Waard van SIMAV. ,,Vandaar dat we Vijfheerenlanden en Molenlanden aanschrijven. Bij andere gemeenten ligt dit verzoek er al langer.”

Alleen Gorinchem en Alblasserdam wordt niet om een extra bijdrage gevraagd. Om de simpele reden dat die gemeenten de eigen molens al voldoende subsidiëren, volgens de stichting. De Waard: ,,Gorinchem betaalt 31 cent per inwoner per jaar aan de vier molens, naast een onderhoudsbedrag van 2500 euro per molen. Eigenlijk vragen we andere gemeenten dat voorbeeld te volgen, zodat we jaarlijks aan die 65.000 euro komen.”

Regulier onderhoud
Het leeuwendeel van dat bedrag, zo’n 35.000 euro, is voor de rekening van Molenlanden. Daar staan immers de meeste molens, 44 stuks. ,,De Kinderdijkse molens leveren natuurlijk geld op door het toerisme. En we hebben inkomsten uit verhuur, maar veel gaat op aan regulier onderhoud en verzekeringen”, zegt de Waard. Voor het grotere restauratiewerk is meer nodig. ,,Rond 2010 zijn er veel molens opgeknapt, maar dat is alweer even geleden en je moet dat bijhouden.”

Géén van de molens staat op instorten, stelt hij gerust. ,,Ze staan er niet slecht voor, maar molens vervallen snel”, zegt de Waard. In de brief aan Molenlanden legt hij dat ook uit: ‘Molens zijn eerst en vooral een werktuig, onderhevig aan slijtage’, luidt het schrijven. ,,Al met al is er de komende jaren 3 miljoen euro nodig voor de molens. Ongeveer 100.000 euro per molen. We hebben natuurlijk ook nog wat reserves. En het opknappen van de molens hoeft niet in één keer. Maar we moeten niet wachten tot we molens stil moeten gaan zetten.”

9000 euro
Het is niet zo dat overheden nu niets betalen aan het behoud van de molens. Het rijk en de provincie Zuid-Holland droegen de afgelopen jaren jaarlijks samen 9000 euro bij. En ook de gemeenten stopten al het nodige geld in het draaiend houden van de historische polder- en korenmolens. ,,Maar iedere gemeente doet dat op zijn eigen manier. De voormalige gemeente Giessenlanden bijvoorbeeld droeg 38 cent per inwoner bij en Molenwaard 27. Giessenlanden gaf 1300 per molen voor het onderhoud, Molenwaard 841.” Molenlanden heeft nog niet gereageerd op het verzoek om dezelfde tarieven te hanteren als Gorinchem en Alblasserdam.

De provincie om meer geld vragen is niet echt een optie, volgens De Waard. ,,Er is geld voor restauratie, maar de provincie hanteert de regel dat we de helft van het bedrag dan zelf moeten betalen.”

Ozb
Daarnaast heeft SIMAV nog twee verzoeken gedaan aan de regiogemeenten. Ten eerste hoopt de stichting dat de onroerendezaakbelasting (ozb) voor molens afgeschaft kan worden, of gebaseerd kan worden op een dusdanig lage WOZ-waarde, dat er slechts één euro betaald hoeft te worden. De Waard: ,,In de ene gemeente gebeurt dat al, in de andere gemeente nog niet. Terwijl het gewoon mag, dat heeft een rechter in Zeeland al eens uitgesproken. Dat zou honderden euro’s per molen schelen.”

Ook wordt verzocht om bij het bouwen van woningen rekening te houden met de molens; ze moeten immers ruimte houden om wind te kunnen vangen.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Jan Volwerk

Back To Top
Lid worden