Op donderdag 5 december 2024 organiseert de Natuur en Vogelwacht de Vijfheerenlanden weer een presentatieavond…
Lezing & workshop cultuur van Staphorst
Op dinsdagmiddag 11 december 2018 verzorgt Alie van Lopik in Museum De Koperen Knop een middag over de bijzondere cultuurhistorie van Staphorst, inmiddels behorend tot ons immaterieel cultureel erfgoed. Dat is meer dan de opvallende klederdrachten die nog altijd zo’n 400 vrouwen dagelijks dragen. Het langgerekte Overijsselse lintdorp Staphorst kent een boeiende reeks aan cultuuruitingen. De ligging van de boerderijen, de kleuren van het schilderwerk, het nabuurschap, de saamhorigheid en natuurlijk nog altijd de zondagsrust.
Alie van Lopik komt deze middag vertellen over de rijke cultuur van Staphorst die zij ontdekte toen ze een cursus volgde die tot gediplomeerd Vakvrouw van het Staphorster Stipwerk. Het Stipwerk blijkt maar een klein onderdeel te zijn van de tradities en, zoals men het soms noemt, de mysterie en de aantrekkingskracht van Staphorst.
Het dorp klinkt velen bekend in de oren, vaak in negatieve zin. Men brengt het in verband met regels en religie. Maar in Staphorst kenmerkt het hele leven zich juist door vrolijke kleuren en opsmuk. De kleur rood is hier favoriet: ‘Als er geen rood bij is, dan is het geen Staphorst’. Dat is niet alleen te zien in de vrolijk gebloemde kleding; ook in de meubels in huis en de melkbussen in de schuur.
In Staphorst zijn ook de cultuurhistorische waarden van het landschap van bijzonder belang. Honderden boerderijen staan onder monumentenzorg met hun minstens zo bijzondere bijgebouwen. De structuren van de verkaveling, de erven en de boerderijarchitectuur zijn bepalend zijn voor de eigen ruimtelijke identiteit van het landschap van Staphorst. Het is tegelijkertijd een dynamisch landschap.
De Staphorster boerderijen – ook die van Rouveen – kenmerken zich door de kleuren hardblauw en lentegroen. Uitspringende kleuren maar met een betekenis, zodat het lijkt alsof men hier in dit dorp niets doet zonder erover te hebben nagedacht. Groen, staat voor jong leven in de natuur. Wit, voor reinheid. Blauw, keert het onheil.
Veel kunstenaars raakten in de loop der tijd geïnspireerd door Staphorst en woonden kortere of langere tijd tussen de bevolking om hen en hun leven te schilderen: Jan Sluijters, Floor de Bruyn Kops en de bekendste was Stien Eelsingh; zij kreeg een Staphorster begrafenis.
Veel foto’s via PowerPoint geven u tijdens de lezing een inkijk in het leven van de Staphorster bevolking. Daarna kunt u zelf aan de slag met stipwerk en kunt u met speciale verf een kerstbal of een bordje versie-ren. De middag begint om 13.00 uur en de kosten zijn € 7,50 p.p. inclusief entree museum , materiaal workshop en koffie of thee.
Aanmelden kan op de volgende manieren: per telefoon 0184-611366, in het museum tijdens de openingstijden en per e-mail koperenknop@koperenknop.nl.
Het adres van Museum De Koperen Knop is Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. De openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kunt u de website raadplegen: www.koperenknop.nl.