Skip to content

Koeien en mensen in Noordeloos eten straks uit dezelfde haag

Koeien en mensen kunnen straks in Noordeloos samen eten van dezelfde haag met vruchtdragende struiken en bomen. Vrijwilligers planten zaterdag tijdens de landelijke Natuurwerkdag de tien bomen en circa tweehonderd struiken die de haag moeten vormen. Al zijn er nog wel wat handen nodig om alles in de grond te krijgen.

Anja Broeken 01-11-18, 15:23 Laatste update: 16:11

,,We hebben specifiek gezocht naar groen dat zowel voor koeien als mensen geschikt is”, zegt Maria Inckmann-Van Gaalen. Samen met haar man Kees runt ze boerderij Noorderlicht. De liefde voor de natuur overheerst bij het stel. De haag komt dan ook te staan langs het wandelpad van de Bio Boeren Buren Wandelroute. Een route die ze samen met andere boeren uit Goudriaan en Langerak hebben uitgezet.

De vrijwilligers die zich al hebben gemeld om de bomen en struiken te planten, zijn betrokken bij het Prachtlint, een lint van natuurrijke plekken in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden Bloemrijke bermen vormen de schakels. Prachtlint is een initiatief van Stichting BlauwZaam, een samenwerkingsverband van ondernemers en gemeenten die werken aan duurzaamheid op allerlei terreinen.

Een van de redenen om juist op kaasboerderij Noorderlicht de handen uit te steken, is die duurzaamheid. ,,Het echtpaar Van Gaalen is vooruitstrevend op het gebied van gezondheid voor hun vee. De koeien kiezen straks uit de haag zelf de bladeren en vruchten die ze nodig hebben voor een optimale gezondheid”, zegt Peter Paul Klapwijk, woordvoerder voor stichting BlauwZaam.

Afrastering
De koeien van boerderij Noorderlicht in Noordeloos lopen in hun wilde weide.
De koeien van boerderij Noorderlicht in Noordeloos lopen in hun wilde weide. © Kaasboerderij Noorderlicht
,,We hebben voor de aanleg van de haag advies ingewonnen bij een deskundige op het gebied van natuurlijke voeding voor vee”, licht Inckmann-Van Gaalen toe. ,,In eerste instantie plaatsen we nog een afrastering om te voorkomen dat de koeien alles kaalvreten. Maar in de ideale situatie verdwijnt die afrastering en kunnen de koeien gewoon naar de haag als ze dat willen. Aan de andere kant kunnen wandelaars plukken wat zij willen.” De dieren lopen al in een weide waarin allerlei kruiden en planten groeien en die eten ze ook naar keuze.

,,Hoe meer mensen willen komen helpen, hoe beter”, zegt Klapwijk. ,,Want het is best een klus, al is er al wat voorwerk gedaan voor de aanplant.”

Locaties
Kaasboerderij Noorderlicht is niet de enige locatie waar vrijwilligers gaan de slag kunnen tijdens de Natuurwerkdag. Bij de Kleine Molen in Streefkerk, nabij natuurcentrum De Schaapskooi in Schoonrewoerd en de Emmikhovenseweg in Almkerk worden wilgen geknot. In Gorinchem worden onder meer het groen bij speelnatuurterrein Stalkaarsen en het Natuurcentrum gesnoeid. En in Vuren en Herwijnen gaan vrijwilligers zwerfvuil ruimen.

www.natuurwerkdag.nl

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden