Klik hier om de nieuwsbrief van Gemeente Molenlanden Economische Zaken, met hierin de volgende onderwerpen:…
IVN | Kunnen bomen lopen?

Bomen die lopen, dat klinkt regelrecht uit een sprookje te komen. Toch kan een boom ‘lopen’. Niet zoals mensen en dieren, natuurlijk, maar wel op andere manieren. IVN-ers Alie, Arend, Mike en Dorette leggen het uit.
Dorette: “Bomen kunnen niet lopen. Behalve de triffid, de vleesetende boom die John Wyndham in zijn boek The Day of the Triffids bedacht heeft”.
Mike: “En die uit Lord of the Rings”.
Arend: “Bomen hebben geen benen en kunnen inderdaad niet lopen. Als zaadje kunnen ze, afhankelijk van de soort boom, wel vliegen.”
Alie: “Of het zaadje wordt door dieren, wind en water verspreid. Dan ‘loopt’ een boom ook via zijn zaden. Die zaden komen dan terecht op plekken waar ze ontkiemen en uitgroeien tot een boom.”
Arend: “Bomen kunnen via de uitlopers aan het wortelstelsel over de tijd heen ook van plek veranderen”.
Alie: “Ja, via de wortels kunnen bomen naar alle kanten uitgroeien en soms bovengrond uitlopen. De uitgegroeide boompjes zijn dan via het wortelstelsel nog wel verbonden met de moederboom”.
Mike: “Dat heet een aflegger. Als de oorspronkelijke stam dood gaat, groeit via een van die nieuwe wortels een nieuwe boom. Kun je toch zeggen dat de boom een klein stukje verder is gelopen.”
Arend: “Kennen jullie de wandelende palmboom, de socratea exorrhiza? Deze komt voor in de jungle en lijkt wel echt te wandelen. Dat komt door de wortels die aan de ene kant van de stam naar beneden groeien en aan de andere kant afbreken. Zo lijkt de boom zich te verplaatsen.”
Dorette: “Toch een boom die een soort van kan lopen.”
Alie: “Ja en de bomen die groeien uit de zaadjes die meegenomen worden door dieren en wind tellen we ook als lopende bomen. Dat gaat overigens wel in een rustig tempo. Zo rukken bosranden in 2 tot 3 jaar een stukje op. Een echt compleet nieuw bos heeft heel veel meer tijd nodig. Namelijk wel 200 tot 300 jaar!”
Bron en beeld: IVN Natuur Educatie