Terugblik 2024 Op maandag 2 december hebben het bestuur en de onderliggende werkgroepen het afgelopen…
Het Kontakt | Van podcasts tot theater: nieuwe Stichting Alblasserwaard 750 zoekt ideeën voor viering 750 jaar dijkbeheer
ALBLASSERWAARD • 750 jaar droge voeten: daar kun je best een feest voor vieren. Alblasserwaard 750 zoekt ideeën en partners voor de invulling hiervan in 2027.
In het archief van Waterschap Rivierenland ligt een statig document, bijna 748 jaar oud. In sierlijke letters is daarop de start van het hoogheemraadschap van de Alblasserwaard vastgelegd. De datum: 31 maart 1277. Graaf Floris V zette daarmee een beheer van de dijken in streek in gang. Een machine die honderden jaren later nog steeds volop actief is.
“Een organisatie die zo lang bestaat is zeldzaam in Nederland”, onderstrepen Sjoerd Veerman, Jan Boele en Dick van der Kooij, bestuursleden van de gloednieuwe Stichting Alblasserwaard 750. “Het had en heeft een grote impact op het leven van álle inwoners van de Alblasserwaard. Daarom kunnen we het jubileum van 750 jaar niet ongemerkt voorbij laten gaan.”
De drie streekgenoten brengen al een imposante hoeveelheid bestuurservaring en een groot netwerk samen.
De inbreng van de mede-bestuursleden Dick de Jong, Koos Timmer, Annemarie Molema, Frans van den Berg en Jan Willem de Winter verveelvoudigt dit potentieel. Hun doel is niet zelf jubileumactiviteiten te organiseren. Stichting Alblasserwaard 750 wil het vliegwiel in beweging brengen, stimuleren, activiteiten op elkaar afstemmen en hulp bieden waar nodig.
Alle basisscholen in de Alblasserwaard
Daarvoor zijn de nodige uren aan overleg ingepland. Met de zeven gemeenten in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, de provincies Zuid-Holland en Utrecht, molenstichting SIMAV, Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en via de organisatie MC Forte met alle basisscholen in het gebied.
Jan Boele: “Zij zijn al bezig met het ontwikkelen van een lesprogramma, dat ze voor en door leerlingen opzetten. Gisteren zijn we daarnaast bij Waterschap Rivierenland geweest. Bij hen leeft het idee om een film te maken, met uiteraard aandacht voor de geschiedenis, maar ook voor de uitdagingen die het waterbeheer in de Alblasserwaard nu en in de toekomst gaat brengen.”
Podcastserie, theater en exposities
Er zijn nog veel meer mogelijkheden: exposities in musea, een wandelsportvereniging die een route uitzet over de eerste dijken, een theateruitvoering, een podcastserie; in een plan van aanpak staan ze al opgesomd. “Maar het is een dynamisch document”, vult Sjoerd Veerman aan. “Wij staan open voor andere ideeën en initiatieven.”
Overigens: overal waar de bestuursleden aanklopten, vonden ze een open deur. Het leven met het water als vriend en vijand is in de afgelopen honderden jaren blijkbaar in het DNA gaan zitten. “En het is en blijft actueel. Kijk naar de discussie over de hoogte van het waterpeil en welke impact de stijging van de zeespiegel heeft. Maar tegelijkertijd is het goed om te vertellen en te laten zien dat het beheer van de dijken en veilig in onze streek kunnen leven niet uit de lucht komt vallen. De activiteiten krijgen daarom een sterk educatief element.”
Meer informatie
Op 31 maart is er een informatiebijeenkomst in het Waardhuis te Kinderdijk. De website www.alblasserwaard750.nl is nog in ontwikkeling. Voor meer informatie kan men contact opnemen via secretariaat@alblasserwaard750.nl.
Bron: Het Kontakt Alblasserwaard
Foto: Geurt Mouthaan