Skip to content

De heer Alje Dijkema 100 jaar

Op vrijdag 15 maart is de heer Alje Dijkema 100 jaar geworden. Hij was directeur van de MAS in Gorinchem en is nog altijd actief lid van Den Hâneker. Namens alle leden willen wij hem van harte feliciteren. Als blijk van zijn actief zijn en zijn betrokkenheid op de streek bijgaand artikel wat wij van hem kregen over composteren:

Voor tuinbezitters: meer en beter composteren!
In de zomer van 2012 heeft de internationale voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in een rapport erop gewezen, dat door 100 jaar kunstmest gebruik, en daarmee gepaard gaande verwaarlozing van de organische stof bemesting, over een groot deel van de wereld het humusgehalte van de bodem sterk is gedaald. Daardoor is de bodem verschraald en de structuur sterk achteruitgegaan. Dat benadeelt de wortelvorming van de planten, de doorlaatbaarheid van de grond en het zuurstofgehalte van de cultuurlaag nemen af en het wormen- en insectenbestand daalt. De bouwvoor is verziekt en dat kan alleen hersteld worden door meer en beter te composteren en compostbemesting een grote plaats te geven.

Reeds in 2005 heeft men in Amerika in een omvangrijk vergelijkend onderzoek 39 composteringsmethoden beoordeeld, van ouderwetse composthopen tot en met moderne gesloten, soms bewegende trommels. De meeste methoden werden als onvoldoende gekwalificeerd. De betere methoden hadden allemaal een gesloten trommel, in totaal twaalf stuks. Van die twaalf werden er negen gekwalificeerd, binnen de 10-delige schaal, met een zes of minder. Van de drie beste methoden haalden er twee een 7 en één een 8.5. Die beste was de Urban Compost Tumbler (UCT). Dit geconstateerd hebbende besloten we (de toenmalige voorzitter van Groei en Bloei afdeling Gorcum en ik) 10 exemplaren van de UCT te laten overkomen (prijs per stuk €344,-, door met name hoge vrachtkosten). Er zijn nu in totaal elf UTC’s tot volle tevredenheid in Nederland in gebruik. Maar ondanks alle moeite die we hebben gedaan om een importeur voor de UTC te vinden, zijn we daar tot dusver niet in geslaagd. De beste composter is in Nederland niet te koop…

Een verrassend nieuwe mogelijkheid lijkt in zicht: ondernemer Keter uit Israël heeft een eenvoudige maar zeer goed doordachte Deco composteerder op de markt gebracht. Het is een in zwart plastic uitgevoerde kubus van 340 liter inhoud, 72 cm breed, 74 cm hoog en 69.5 cm diep met open bovenkant en deksel (zie foto). Er is een slim geconstrueerde zuurstofvoorziening aanwezig in de vorm van ongeveer 30 lucht kanaaltjes van onder tot boven, langs de wanden en het deksel. Ik zag hem bij GAMMA in de aanbieding en heb direct een exemplaar uitgeprobeerd. De Deco composteerder leverde in twee weken, evenals de UTC, een 1e klas, reukloos en onkruidvrije compost op en hij was binnen 24 uur boven de kritische temperatuur van 53 graden Celsius.
De groene massa bestaande uit gazongras en gft plus 5% zaagsel of licht snoeihout moet wel dagelijks tijdens het toevoegen van keuken afval door elkaar gehusseld worden, maar door de grote open bovenkant is dat met gemak en plezier binnen een minuut gefikst. Dé manier om in de zomermaanden op een reukloze manier van uw GFT prachtige potgrond te maken. Een duurzamere en kortere kringloop is er niet!

Plaats hem het liefst op een zonnige plaats, met eventueel tegen buitenkant een isolatie plaat tegen de nachtelijke afkoeling.
En nu de klap op de vuurpijl: de prijs was €28,-! De GAMMA bleek binnen één week uitverkocht, maar er zou later in ’t seizoen weer een aanbieding worden gedaan.

U kunt de composteerder voor 28 euro bij de WAV bestellen, luce@casema.nl of 030 2946862 of 06-25180881. Bij dertig exemplaren kunnen wij een bestelling doen en anders brengen wij u op de hoogte wanneer hij bij de Gamma te koop is. Mocht u nog vragen hebben over de werking dan kunt u die stellen op de leden vergadering. Als dat niet mogelijk is kunt u ook bellen met Gertjan Kool (liefst tussen 12.30 en 13.00 uur 0345 641383).

Back To Top
Lid worden