Skip to content

Hardinxveldse gemeentebode begint koffietentje in Hoge Tiendwegmolen in Streefkerk

Al een kwart eeuw is Adri Schot gemeentebode. Begonnen in de voormalige gemeente Liesveld, toen naar Pijnacker en nu al een poos in Hardinxveld-Giessendam. Deze week begint hij aan een nieuwe uitdaging: een koffietentje in de Hoge Tiendwegmolen in zijn woonplaats Streefkerk. ,,Daar word ik vast niet rijk van, maar dat hoeft ook niet. Als ik het maar leuk vind.”

Met grote passen beent Adri Schot rond de molen in de polder van Streefkerk. ,,Kijk, hier komt het terrasje te staan”, wijst hij op het straatwerk rond de molen, waarvan niet precies bekend is wanneer die gebouwd werd.

,,Dat is toch heerlijk als je bezig bent aan een fietsrondje om hier even te kunnen zitten? En als ze geen koffie, een glaasje fris, een stukje appel- of monchoutaart of een broodje bestellen is het ook goed. Natuurlijk mogen ze hier ook gaan zitten om hun boterhammetjes op te eten. Misschien kopen ze dan alsnog wat. Als ze doorrijden weet je zeker dat ze dat niet doen.”

De 56-jarige ambtenaar loopt naar de achterkant van de molen, waar hij een kruidentuintje heeft aangelegd. ,,Kijk, daar moet straks munt gaan groeien. Dan kunnen mensen hun eigen munt afsnijden om thee van te zetten. Verser kan gewoon niet. Heerlijk toch?”

Concept
Schot kwam op het idee voor zijn ‘koffiemolen’ door het Hardinxveldse deelcafé De Buurman, waar klanten die het niet kunnen betalen niet hoeven af te rekenen voor hun koffie. Mensen die wel goed in hun slappe was zitten, sponsoren die koffie dan. ,,Hoewel het concept heel anders is dan dat van mij, zag ik daar dat je met relatief weinig middelen toch veel volk op de been kunt brengen. Toen deze molen te huur kwam, ben ik gaan schrijven aan een businessplan. De inrichting is heel bescheiden. Kijk maar, ik heb bijvoorbeeld een bar gemaakt van houtpallets.”

De molen brandde in 1962 af, waarna die gewelven meer dan een halve eeuw stonden te verpieteren. In 2014 bouwde de molenstichting de romp weer op, geld om de wieken er weer op te zetten is er voorlopig niet. ,,Maar het zou mooi zijn als dat toch op een dag weer kan gebeuren. Daarom heb ik binnen een collectebus neergezet waar mijn klanten iets in kunnen doen. Zo kunnen we iets voor elkaar betekenen. De eerste klanten hebben er afgelopen zaterdag al iets ingedaan. Hoor maar.” Hij tilt de bus op en die begint bescheiden te rammelen.

De molen is iedere vrijdag en zaterdag open. ,,We zullen het vooral moeten hebben van fietsers die over de Beneden Tiendweg rijden, maar als het gaat draaien komen mensen hier straks misschien wel heen voor de beleving. Dit is toch een prachtige plek? Zoiets als dit heb je nergens in de polder. Ik word er vast niet rijk van, maar dat hoeft ook niet. Als ik het zelf maar leuk vind.”

Pensioen
De eigen zaak is als ‘een droom die uitkomt’, zegt de Streefkerker. ,,Natuurlijk, ik kan ook tot mijn pensioen uitdienen als bode. Sommige mensen verklaren me voor gek als ik hierover vertel. Maar ik heb het gewoon nodig om uit mijn comfortzone te komen. Ik wil hier iets moois van maken. Het geeft straks toch een geweldige kick als het lukt?”

Had de vijftiger trouwens al verteld dat hij ambtenaar van de burgerlijke stand is? ,,Mensen kunnen hier dus ook trouwen als ze willen. Er passen twintig mensen in de molen, dus het moet geen al te groot gezelschap zijn. Al kunnen we bij mooi weer natuurlijk ook buiten gaan zitten…”

Bron: AD

Back To Top
Lid worden