Skip to content

Hardinxveld: Géén toeristenbelasting, ook niet voor arbeidsmigrant

Arbeidsmigranten hoeven geen toeristenbelasting te gaan betalen voor overnachten in Hardinxveld-Giessendam. Toeristen ook niet. Het college verwerpt dat idee van de Partij van de Arbeid.

Hardinxveld-Giessendam, een gemeente zonder toeristenbelasting, zou die toch moeten gaan heffen, zo opperde de PvdA vorige maand. Werknemers uit andere landen die hier seizoensgebonden werk doen, zouden daarmee bijdragen aan de lokale voorzieningen.

‘Een arbeidsmigrant is geen toerist’, reageert het college nu. ‘En derhalve ook niet te scharen onder de toeristenbelasting.’ De partij wil dat Hardinxveld belastingplicht oplegt aan ‘personen, bedrijven en instellingen tijdelijke huisvesting verschaffen aan niet-ingezetenen.’ Hardinxvelds college laat weten dat er wel degelijk belasting wordt betaald en wijst op Ozb, riool- en reinigingsrechten.

Daarnaast is moeilijk te inventariseren wie tijdelijk huisvesting aanbiedt. Wie korte tijd in de gemeente verblijft, hoeft zich niet te registreren. De PvdA wilde ook dat Hardinxveld gaat controleren of werknemers geen dubbele inkomstenbelasting betalen (aan Nederland en het thuisland). Dat is echter geen gemeentelijke taak. Ook het checken van de verzekeringen van een werknemer is niet aan de orde: dat doet de arbeidsinspectie, antwoordt het college.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden