Skip to content

Den Hâneker op zoek naar dotters

Natuur- en Landschapsvereniging Den Hâneker wil weten waar zich dotters bevinden. Deze knalgele bloemen langs de slootkanten zijn zeldzaam geworden. Door de intensivering van de landbouw en het mechanisch sloten van de oever hebben dotters het moeilijk gekregen. Deze planten houden van schone sloten. Den Hâneker onderneemt initiatieven om bloeiende slootkanten met dotters terug te krijgen in ons landschap. Daarbij zoekt Den Hâneker samenwerking met Blauwzaam en de beide Natuur- en Vogelwachten.

Vrijwilligers
De eerste stap is: inventarisatie van plekken waar de planten staan. Het is nu de bloeitijd en ze zijn makkelijk te herkennen. Den Hâneker zoekt mensen die hun waarnemingen willen doorgeven. Vervolgens zal de vereniging alle vindlocaties aangeven op een kaart van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Meldingen mailen
Mensen die willen helpen, kunnen hun meldingen mailen naar: info@denhaneker.nl. Het gaat om de volgende informatie: plaats, adres, precieze locatie/sloot, schatting aantal dotterplanten en eventueel een foto.

Zaadmengsel te koop
Wie in eigen tuin een bloeiende slootkant wil creeëren, kan bij Den Hâneker een zaadmengsel kopen met moerasplanten voor slootkant of vijver. Hierin zitten streekeigen planten, waaronder de dotter. Een zakje voor circa 12 vierkante meter, met zaaiinstructie, is te bestellen via: http://www.denhaneker.nl.

Back To Top
Lid worden