Skip to content

Genieten in een Chinese schouw

In Giessenburg kunnen mensen varen in een heuse Chinese fluisterboot, een Sampan. Volgens Naomi Eijkelboom is dit een unieke belevenis. De Giessen is één van de mooiste veenriviertjes in Nederland, maar is nog niet ontdekt door het grote publiek. Ideaal dus voor een dagje varen in de zomer. De boten hebben een stille motor, zodat mensen optimaal kunnen genieten van de omgeving en van de natuur. Bovendien zit je dicht op het water, voor nog meer contact met de natuur. Helemaal back to basic!

Door Eline Lohman

GIESSENBURG – Het idee om te gaan varen met een Chinese schouw is ooit ontstaan door Ria van Wijngaarden, ook woonachtig aan de Giessen, die op vakantie in China voor het eerst een Sampan zag. Naomi: “Ze heeft toen besloten deze te importeren naar Nederland. Inmiddels worden de Sampans al 12 jaar met veel plezier aangeboden op de Giessen. Een Sampan past perfect bij de omgeving van de Alblasserwaard en daarom is het zo bijzonder om hier vanuit Giessenburg een vaartocht mee te maken. Ze zijn gemaakt van hout en andere natuurlijke materialen. De Sampans worden aangedreven door elektromotoren. Door deze stille motor kunnen mensen optimaal genieten van de omgeving en de natuur. Wij adviseren onze gasten altijd om zo laag mogelijk te gaan zitten in de Sampan, dicht op het water, voor de ultieme beleving op de Giessen.”

De schouwen zijn geschikt voor vrijwel iedere gelegenheid, zoals voor een bedrijfsuitje, vrijgezellenfeestje of voor een vrienden en/of vriendinnen-uitje. “Voor een gezin met kinderen zijn ze ook zeer geschikt. De kinderen kunnen onderweg lekker zwemmen. Onze gasten zijn ook vrij om zelf eten en drinken mee te nemen aan boord, zodat ze optimaal kunnen genieten op de Giessen. Het feit dat de motoren van de Sampans geen geluid maken, wordt nagenoeg altijd als zeer positief ervaren.”

Er is veel animo voor de Chinese fluisterboten, volgens Naomi. “Het weer speelt natuurlijk altijd een grote rol, maar er is genoeg belangstelling. De Sampans hebben een kleine overkapping, waardoor er de mogelijkheid is op een beetje schaduw en bescherming voor regen. De Giessen is een van de mooiste veenriviertjes in Nederland, maar is nog niet echt ontdekt door het grote publiek, merken we. We bieden ook allerlei arrangementen aan met andere activiteiten in de buurt, zoals Solex rijden, golfen, fietsen, lunchen of een High Tea. Ons doel is om onze gasten een zo leuk mogelijke dag te laten beleven in de mooie Alblasserwaard. Wij adviseren meerdere routes, onder andere richting Noordeloos of richting Hardinxveld-Giessendam. De route richting Noordeloos is langs een rustig gebied met veel natuur en onderweg komen mensen zelfs nog een molen tegen. De route richting Hardinxveld-Giessendam is langs meer bebouwing. Er bestaat ook de mogelijkheid om naar Kinderdijk te varen, met een overnachting op de Sampan. Dit is gegarandeerd een unieke ervaring!”

Ook mensen van buitenaf komen naar Giessenburg om een tochtje te maken met de Sampan. “Onze bezoekers komen uit heel Nederland. Soms zelfs uit het buitenland, veel Belgische gasten mogen wij meer en meer ontvangen. Bijna al onze gasten zijn positief verrast door de mooie omgeving van de Alblasserwaard en de schoonheid van de Giessen. Wij verwachten zeker een drukke zomer. Het seizoen is al erg positief begonnen door het mooie weer de afgelopen twee maanden. Laten we hopen op een net zo mooie zomer!”

Voor de mogelijkheden met de Chinese schouw kan gekeken worden op de website www.desampan.nl. Opstappen kan bij de Theetuin aan de Slingelandseweg 17d in Giessenburg.

Bron: Merwestreek

Back To Top
Lid worden