Weekend Met De Kano Door De Alblasserwaard

Weekend met de kano door de Alblasserwaard

Datum: 14 jun 2019 - 16 jun 2019
Tijd: Hele dag uur


De Giessen is een veenrivier, ooit ontstaan uit de Noordeloos en de Kromme Giessen. Het is een kleine polderrivier die bevaarbaar is vanaf het gemaal bij Den Dool tot aan de monding in de Waal bij Hardinxveld-Giessendam. In Noordeloos is de rivier heel smal en vaar je tussen de huizen door. Gaandeweg wordt de Giessen steeds breder. Vanaf Den Dool heen en terug tot de sluis bij Giessendam is het 30 km. Halverwege herinnert de naam Pinkeveer aan het vroegere tolveer, dat in 1883 is vervangen door een houten brug. Oude wipwatermolens staan bij Overslingeland en Den Dool. Bij de aanleg van de Betuwespoorlijn is destijds bij Giessendam een boomstamkano opgegraven; 7000 jaar geleden kwamen hier al kano’s voor. Bij Giessenburg en Pinkeveer kun je afslaan voor een rondje Ottoland of doorvaren naar Groot-Ammers en bij Witte Brug is een afslag via de Kleine Vliet naar Hoornaar.

De Alblas en de Goudriaan zijn van oudsher veenriviertjes, die in de 13e eeuw met elkaar zijn verbonden door de aanleg van de Graafstroom. Voorheen was dit water een belangrijke transportroute voor de boerderijen langs beide oevers, waarvan een aantal fraaie oude exemplaren bewaard zijn gebleven. De Alblas mondde voorheen uit in de Noord maar is nu afgedamd bij Alblasserdam. Kort daarvoor begint rechts de Boezem van de Nederwaard naar Kinderdijk. Hier staan in totaal 19 poldermolens. Het hele gebied rond Kinderdijk staat op de Werelderfgoedlijst.

Op zaterdag varen we heen en weer op de Giessen tussen Noordeloos en Giessen-Oudekerk, circa 24 km. Op zondag bevaren we de Alblas naar Kinderdijk en terug, circa 19 km. We starten steeds om 10.00 uur. De tochten zijn geschikt voor iedereen. De routes kun je vooraf downloaden op de TKBN-website bij Kanoroutes Provincies de routes 4a, 4b en 6 van de Alblasserwaard. Je kunt één dag meevaren of beide dagen. Je kunt bovendien ook komen kamperen vanaf vrijdagmiddag 14 juni bij Camping Slingeland, Slingelandseweg 19, 3381 KZ Giessenburg, www.campingslingeland.nl. Wie dit wil moet zich z.s.m. aanmelden bij de tochtleiding, er is slechts beperkt plaats. Afrekenen met de camping doet iedereen zelf, tarieven zie de website. Aanmelden voor dit KVIJ-weekend kan per e-mail tot en met 11 juni bij Charles Füss via vaarkalender@tkbn.nl. Hierna ontvang je de verdere benodigde gegevens.

Lid worden