Skip to content

Nostalgie tijdens de Lichtjesdagen

Datum: 06 sep 2018
Tijd: Hele dag uur


AMEIDE • Ongeveer waar nu in Ameide het pontje ligt, was in de vorige eeuw de loswal. Hier legden enorme vrachtschepen aan om de meelfabriek te bevoorraden en prachtige raderboten pikten er mensen op om ze richting Rotterdam of Culemborg te vervoeren.

Voor de feestweek heeft de buurtvereniging De Dijck een van die prachtige vrachtschepen, de Terra Nova uit 1929, weten te strikken voor een weekje nostalgie. Op maandag 3 september komt het schip rond de middag over de Lek aan en vanaf dinsdag 4 september kunnen baliebijters en buitenlui bijna iedere dag tussen 14.00 en 21.00 uur aan boord gaan om het schip te bekijken. De toegang is geheel gratis. Aan boord is een doorlopende foto- en filmtentoonstelling over het Ameide van honderd jaar geleden en ook zullen er activiteiten plaatsvinden, die staan aangekondigd op: www.ameidelichtstad.nl.

Het motorvrachtschip Terra Nova werd gebouwd in 1929 en was voor die tijd een enorme schuit, vijftig meter lang en bijna zeven meter breed. Het was een kwaliteitsschip dat met de beste materialen gemaakt werd en daarom al snel de bijnaam Parel van de Rijn kreeg. Tot in de late jaren negentig heeft het schip dienst gedaan als vrachtschip, daarna besloot de eigenaar het in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Het woongedeelte heeft hij tot in de fraaiste details gerestaureerd en het ruim heeft hij omgetoverd in een bijzonder sfeervol en gezellig grand café. Zelfs de originele motor zit er weer in.

De Terra Nova blijft maar een week. Voor meer informatie: www.terranova1929.nl. Voor meer informatie over de Lichtjesdagen in Ameide: www.ameidelichtstad.nl.

Programma
Het programma van de Terra Nova in de eerste week van september is als volgt:
Aan boord is een doorlopende foto- en filmexpositie over het Ameide van honderd jaar geleden, die gratis voor publiek toegankelijk is op onderstaande tijden. Op vrijdagmiddag is er een lezing van oud-schipper IJsbrand Verveer, die ook zijn fotoarchief ter beschikking heeft gesteld voor de expositie aan boord. De Termeise film is van Anja van der Grijn en er is ook een kledingexpositie van Krijn van der Ham.
De Terra Nova is gratis te bezichtigen op de volgende dagen en tijden:
• Maandag 3 september rond 12.00 uur aankomst over de Lek.
• Dinsdag 4: open van 18.00-21.00 uur.
• Woensdag 5: open van 14.00-21.00 uur.
• Donderdag 6: open van 14.00-21.00 uur.
• Vrijdag 7: van 15.00-16.00 uur lezing IJsbrand Verveer ‘Een reis met de Lekboot’. Entree 2 euro, reserveren per e-mail via carbona@zonnet.nl. Tot 6 september open van 10.00-15.00 en 16.00-21.00 uur.
• Zaterdag 8: open van 10.00-21.00 uur.

Betreden van het schip is voor eigen risico. Er zijn helaas geen aanpassingen voor minder valide personen.

Back To Top
Lid worden