skip to Main Content

Lezing bij Natuur- en Vogelwacht de Vijfheerenlanden: Landschappen van China – Theo Janssen

Datum: 06 feb 2020
Tijd: 20:00 - 22:00 uur

Locatie
Natuur- en vogelwacht Vijfheerenlanden


‘De echte ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken naar nieuwe landschappen, maar in het hebben van nieuwe ogen.’ Marcel Proust.
In mijn presentatie zitten beelden van reizen naar:
1. Turkmenistan, een land dat voor 80% uit woestijn bestaat. Deze ‘Karakum’, wat zwart zand betekent, kwam in de plaats van de zee die daar 30 miljoen jaar geleden aanwezig was. Het terugtrekken van het water, de sedimenten van de rivier Amu Darja uit de aangrenzende bergen en de winderosie hebben het oppervlak van de woestijn gevormd. In het noordwesten van Turkmenistan zijn canyons ontstaan als gevolg van uitslijting van de zachtere kalklagen.
2. Kirgizië, een land dat voor 90% ruim 1.500 m boven zeeniveau ligt. Dit landschap heeft enkele 7000 meter hoge, besneeuwde toppen in het Tian Shangebergte, de ‘hemelse bergen’. In een dal, toch nog op 3000 m hoogte, ligt het Son Kulmeer. Een van de grootste bergmeren van de wereld is het Issyk Kulmeer, het ‘warme meer’ omdat het nooit bevriest. Het land bezit diverse landschappen met een exceptioneel rijke biodiversiteit, verschillende types bos en unieke plantengemeenschappen.
3. Binnen-Mongolië, een ‘autonome’ provincie in het noordwesten van China met een aantal bijzondere landschappen. Door erosie heeft het Danxiagebergte niet alleen unieke vormen, maar op sommige plekken ook prachtige kleuren gekregen. Niet voor niets is het gebergte uitgeroepen tot werelderfgoed. Verder zijn er de zandduinen in de Badan Jaran Desert die wel 500 m hoog kunnen zijn, met in de dalen veel zoutmeren.

Theo Janssen
stmc.janssen@icloud.com
www.fotowerken.nl

Back To Top
Lid worden