Skip to content

Expositie ‘Zand in beweging’ in het Nationaal Baggermuseum

Datum: 12 jul 2019
Tijd: 14:00 - 17:00 uur

Locatie
Nationaal Baggermuseum


Zand is voor Nederland één van de belangrijkste grondstoffen. Wegen, spoorlijnen, nieuwbouwwijken en betonindustrie: zonder zand zou het allemaal niet mogelijk zijn. In de nieuwe expositie ‘Zand in beweging’ – van 23 november 2018 t/m 15 juli 2019 te zien in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht – staan de natte zandwinning en het zandtransport in Nederland centraal.

Waarom is zand zo’n belangrijke bouwstof? Om verzakking te voorkomen, moeten wegen, spoorlijnen en gebouwen gefundeerd worden op zand. Daarnaast is industriezand nodig voor het maken van beton en metselspecie. ‘Zand in beweging’ laat zien hoe zand wordt gewonnen en verwerkt.

Ook het transport van zand komt aan bod. Dit vindt vaak over water plaats door middel van beunschepen: een schip met droge tanks en een speciaal laadruim voor zand en grind. De Stichting Beunschepen heeft met een donatie deze tentoonstelling mogelijk gemaakt.

In de tentoonstelling wordt er meer verteld over zandwinning en -transport aan de hand van vier grote projecten: de Betuweroute, de Kraaijenbergse Plassen, het IJsseloog en de Grensmaas. Ook zijn er een aantal fraaie scheepsmodellen uit verschillende tijdperken te zien. Zo krijgt de bezoeker een beeld van het verleden, heden en een glimp van de toekomst van de zandindustrie.

Het Nationaal Baggermuseum is open van dinsdag t/m vrijdag van 14:00 tot 17:00 en op zaterdag van 11:00 tot 17:00. Meer informatie: www.baggermuseum.nl.

Back To Top
Lid worden