Skip to content

Expositie Spannende Troep – Museum de Koperen Knop

Datum: 18 jul 2020
Tijd: 11:00 - 17:00 uur

Locatie
Museum De Koperen Knop


Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam heeft deze zomer een heel verrassende expositie. Rond het thema ‘Het is kunst om van afval iets te maken’ krijgt de bezoeker een beeld wat je allemaal kunt maken van afval. Oud en jong zullen versteld staan van de mogelijkheden om de afvalberg tegen te gaan. Met tips voor de volwassenen en doe activiteiten voor de kids.

HET IS KUNST OM VAN AFVAL IETS TE MAKEN

VAN AFVAL TOT KUNST

Iedereen wordt bijna dagelijks geconfronteerd met een steeds toenemende afvalberg. Drie of vier afvalcontainers, die in te kleine tuinen staan danig in de weg. We moeten afval scheiden en van alles zit in plastic, in zakken, in flessen, in tassen. Op de expositie ziet de bezoeker dat afval ook waarde heeft. Niet zomaar waarde. Er worden ongedachte en verrassende kunstwerken gemaakt van blikjes, van plastic flessen, van allerlei soorten textiel. De expositie laat zien dat je niets weg hoeft te gooien. Met weinig of geen moeite kan er ook iets leuks en unieks van worden gemaakt. Want: genoeg is genoeg! Duurzaamheid is een begrip dat je elke dag in de praktijk kan toepassen. Veel van het getoonde materiaal komt van kunstenaars en instellingen die zich hierin hebben gespecialiseerd. Veel van het getoonde werk is te koop.

DIERENJUNGLE
Veel van de getoonde kunstwerken zijn dieren: van stof (wol, katoen en meer), van metaal (oud bestek of blik), van hout (een olifant van een aantal tafels gemaakt), beschilderde boekkaften, krukjes van oude boeken enzovoort. Je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het in de expositie tegen.

Door dieren centraal te stellen worden juist kinderen betrokken bij het onderwerp van het verminderen van de afvalberg. Die kinderen zijn de volwassenen van straks. De expositie heeft dan ook nadrukkelijk een educatieve functie. De regionale reinigingsdienst Waardlanden zorgt voor voorbeelden, tips en aanvullend materiaal.

WAT HET MUSEUM BIEDT
Genieten gaat deze zomer in en rondom De Koperen Knop samen met het opdoen van ideeën. Na een bezoek aan de expositie zal iedereen zich realiseren dat weggooien zonde is en met een handvol tips huiswaarts keren. Voor de kids is er ook een spannend detectivespel (waarbij de ouders en grootouders mogen helpen) en is er een knutselmogelijkheid in een grote eigen tent, om zelf aan de slag te gaan aan de hand van enkele voorbeelden. Kinderen kunnen een speurtocht maken en voor de kleinste kinderen zijn er ook kleurplaten.

Ook het permanente deel van het museum is een bezoek zeker waard evenals de grote museumtuin, het museumcafé of het terras daarnaast en in de gezellige theetuin is het heerlijk vertoeven.

MUSEUM DE KOPEREN KNOP
Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD  Hardinxveld-Giessendam) is open van dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. In de maanden juli en augustus ook op maandag van 13.00-17.00 uur. De theetuin is open van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur. De expositie begint 4 juli 2020 en loopt door tot en met 19 september 2020.

Wilt u er rekening mee houden dat in en om het museum de 1½ meter regel van toepassing is. Ook zijn er bezoekkloktijden van toepassing. Het beste kunt u aanmelden via het formulier op de website  www.koperenknop.nl. Maar als u als passant ‘toevallig’ langskomt bent u hartelijk welkom, maar moet u misschien even wachten. Het museum heeft gratis fiets- en wandelroutes van de prachtige Alblasserwaard beschikbaar. Kijk voorafgaand aan uw bezoek even op de website: www.koperenknop.nl.

Back To Top
Lid worden