Skip to content

Expositie in de Koperen Knop: Henk Klop

Datum: 29 mrt 2019
Tijd: 13:00 - 17:00 uur

Locatie
Museum De Koperen Knop


Een overzicht van het geschilderde en getekende oeuvre van de componist en schilder Henk Klop. De tentoonstelling omvat figuratief werk (landschap, figuur, portret), abstracte schilderijen en werken op papier.

Een representatieve keuze uit zijn gehele werkzame leven tot aan zijn overlijden in 2017.

Henk Klop (Hardinxveld 1946) koos voor een opleiding in de muziek, maar heeft tevens van jongs af aan zijn andere grote passie, de schilderkunst, gevolgd. Reeds op zeer jonge leeftijd schilderde hij landschappen en (zelf-)portretten. Na zijn opleiding aan conservatoria te Rotterdam en Parijs en het behalen van diverse prijzen, zoals de Prix d’ Excellence en de Prix de Virtuosité, begon voor Henk een zeer succesvolle carrière als componist en uitvoerend musicus. Hij was een veelgevraagd organist, fameus in binnen- en buitenland, om zijn virtuoze interpretaties en improvisaties. Zijn beeldend werk heeft hij ondanks de muzikale successen nooit in de steek gelaten, door altijd muziek en schilderkunst te combineren en zijn beide talenten te volgen.

Het beeldend werk van Henk Klop bevat abstracte composities uit verschillende perioden, maar is voor een groot deel figuratief. In een zeer persoonlijke stijl schilderde, tekende en aquarelleerde hij het landschap uit zijn omgeving, dat hem zo inspireerde: de Alblasserwaard, het rivierlandschap in zomer en winter, met imposante wolkenluchten boven de Merwede. Ook stilleven, figuur en het naakt behoorden tot zijn onderwerpen. Daarnaast ontwikkelde Henk Klop een geheel eigen manier van portretteren, onder andere resulterend in een indringende reeks zelfportretten.

Op de tentoonstelling wordt een duidelijk beeld geschetst van het werk van de schilder Henk Klop. Daarbij is gestreefd om, naast de diversiteit, het zeer persoonlijke karakter van zijn werk te tonen: het beeldend oeuvre van een kunstenaar die heel gedreven, een leven lang schilderde en ons door deze werken zijn aandachtig geobserveerde en intensief beleefde wereld toont.

De meeste op de tentoonstelling getoonde werken zijn te koop. Ook is er een cd-box verkrijgbaar met een uitstekend overzicht van de composities en concerten van de musicus Henk Klop.

Back To Top
Lid worden