Expositie “De Wereld Van De Bouwplaat”

Expositie “De wereld van de Bouwplaat”

Datum: 20 feb 2019
Tijd: 13:30 - 17:00 uur

Locatie
Museum Het Regthuys


In museum Het Reghthuys in Giessenburg is de nieuwe expositie “De Wereld van de Bouwplaat” geopend. De heer J. van den Bor uit Putten leverde samen met uitgeverij Leon Schuijt uit Alkmaar veel prachtige werkstukken van bouwplaten hiervoor aan, zoals bijzondere gebouwen, schepen, vliegtuigen, dieren en vogels.

Bouwplaten zijn al heel oud. De oudst bekende bouwplaat dateer uit 1529 en bevindt zich in het Germanisch Nationaal Museum te Neurenberg. In de 19e eeuw verschijnen de kartonnen bouwplaten in grote getalen. Tot in de tweede wereldoorlog was er veel belangstelling voor deze bouwplaten. Leveranciers van deze bouwplaten waren vooral Duitsland en Frankrijk maar ook uit Spanje kwamen vanaf het eind van de 19e eeuw veel bouwplaten.

Zakte na de oorlog de markt in, in de 80 jaren van de vorige eeuw kwam er opnieuw veel belangstelling voor de bouwplaat. Velen denken dat bouwplaten voor kinderen zijn. Niets is echter minder waar. Juist voor volwassenen is het maken van grote bouwplaten een bijzondere hobby. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook kleine bouwplaten welke wel geschikt zijn voor de jeugd.

In het museum zijn mooie werkstukken te bewonderen maar zijn ook bouwplaten te koop voor zowel volwassenen als kinderen.De expositie is te zien tot en met zaterdag 1 juni 2019. Het museum aan de Dorpsstraat in Giessenburg is elke woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.30 uur tot 17.00 uur. Het museum is op elke woensdag- en zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Beeld: auto gemaakt van bouwplaat, foto genomen door Wim van Wijngaarden

Lid worden