Skip to content

De parel van de waterlinie: Nieuwpoort viert feest

Rij Nieuwpoort in en je denkt: het lijkt wel feest! Overal hangen geel-blauwe vlaggen aan de gevels en lange vlaggenlijnen tussen de gebouwen. Wat wordt hier gevierd?

Jubileum… na 735 jaar
Annemieke van As van de Stichting Nieuwpoort 700plus legt het uit. ‘In 1283 heeft Nieuwpoort stadsrechten gekregen en in 1983 was dat 700 jaar geleden. Het is toen herdacht en uitbundig gevierd. Nieuwpoort 700plus probeert nu elke vijf jaar op bescheiden schaal hieraan een vervolg te geven. Anno 2018 hebben wij ‘Poorters’ dus al 735 jaar stadsrechten.’ De opening van het jubileumprogramma, door burgemeester Dirk van der Borg, vond plaats op vrijdag 15 juni in het prachtige, pittoreske stadhuisje. Ook voor de komende maanden staan nog festiviteiten gepland en het programma wordt in april 2019 afgesloten met een groots theaterspektakel.

Wonen in een rijksmonument
Nieuwpoort is een van de kleinste, maar ook best bewaarde vestingsteden in Nederland. Het hele 17de eeuwse vestingcomplex met bastions, courtines en grachten heeft sinds 1998 de status van beschermd rijksmonument. Een bijzonder pandje is het stadhuis dat in 1696 over het water en een inlaatsluis is gebouwd. Het heeft nu een museale functie en de historische kring die hier sinds 1990 zijn zetel heeft opent regelmatig de deuren voor bezoekers. Annemieke woont al jaren met veel plezier binnen de vesting. Prachtig toch zo’n woonplek? ‘Zeker’, beaamt ze, ‘maar je moet je wel realiseren dat het gebouwd is in de tijd van paard en wagen en niet alleen is het verkeer nu toegenomen, vrachtwagens en dergelijke zijn ook veel groter en langer geworden. Daar is Nieuwpoort niet echt op berekend en dat kan nog wel eens tot opstoppingen leiden, maar je moet je gewoon een beetje aanpassen.’

Parel van de linie
Met recht mag de vestingstad een parel van de linie worden genoemd en het is zeker een bezoekje waard. Kijk voor info over openingstijden van het stadhuis, festiviteiten en activiteiten, op de websites:
www.historischekringnieuwpoort.nl
www.nieuwpoort700plus.nl
www.vestingstadnieuwpoort.com
www.nieuwpoort.nu

Bron: UNIEk

Back To Top
Lid worden