Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Boer Bons gaat voor goud op ‘Olympische Spelen’ voor koeien
Het zijn de ‘Olympische Spelen voor koeien’, volgens boer Nico Bons uit Ottoland. Met maar liefst zeven runderen is hij de ‘hofleverancier’ van de Nederlandse equipe op het Europees Kampioenschap koeienkeuring komende maand in België. ,,Goud? Ik denk dat het kan.”
Jens Verhagen 23-03-19, 11:49
Ella 192, Ella 220, Aaltje 98, Aaltje 129, Dikkie 189, Dikkie 193 en Koba 219. Dat zijn de ‘Ottolandse dames’ die het moeten doen voor Oranje. Op 12 en 13 april maken ze hun opwachting op het EK, in een volledig met ‘koeienfans’ gevulde arena in Libramont. En ze zijn in vorm. ,,We oefenden de afgelopen tijd twee keer per week. Lopen met de kop omhoog, stilstaan”, aldus eigenaar en ‘coach’ Nico Bons.
De ‘internationals’ hebben een eigen VIP-stal op het melkveebedrijf aan de Hoogt-weg. Noodgedwongen, want voor de reis naar België moeten alle koeien in quarantaine. ,,Vlak voor vertrek worden ze allemaal nog eens gekeurd op dierziektes. Spannend, want als er met één iets aan de hand is, mag de hele groep niet gaan.”
Topsport
De trainingen liggen daardoor wel even stil. Bons: ,,Niet erg, hoor. Een topsporter hoeft vlak voor een wedstrijd ook niet meer volle bak te trainen.‘’ De vergelijkingen met topsport maakt de 42-jarige melkveehouder vaker.
Bons doet met zijn dames al jaren mee aan wedstrijden, in binnen- én buitenland. Met succes, getuige alle bekers, medailles en rozetten in de ontvangstruimte van zijn boerderij. Zijn hele bedrijf staat in het teken van koeienshows. ,,Het is mijn passie. We zijn er dagelijks mee bezig”, stelt Bons, die een deel van zijn inkomsten haalt uit de handel in nakomelingen van zijn topkoeien. ,,We werken met de ‘drie R’en’: Rust, Regelmaat en Ruimte. We hebben het beste voer, het beste stro en vaste tijden qua melken en voeren. Dat doe ik zelf. Zeven dagen per week.”
Het EK is binnen alle keuringen van unieke orde, aldus de boer. ,,De Olympische Spelen voor koeien.” Een speciale selectiecommissie reisde in aanloop naar het evenement – dat elke drie jaar wordt gehouden – het hele land door om een team samen te stellen. De Ottolandse boerderij is met de ‘Bons-Holsteins’ hofleverancier, met zeven van de in totaal 22 ‘Oranje-koeien’.
Talent
Bons verwacht veel van zijn dames. Bijvoorbeeld van ‘routinier’ Koba 219 – bij het vorige EK vierde – of vaste kracht Ella 192, die tijdens dat toernooi de finale op een haar na miste. Al is er ook nieuw talent, met Ella 220: het ‘enfant terrible’ van het stel. ,,Ze is een baasje, hoor”, aldus Bons. ,,Het is tijdens en vlak na het transport ook altijd spannend hoe het gaat binnen de groep. Ontstaat er geen spanning of ruzie? Het zijn dieren van 800 kilo. Als die omvallen, kunnen ze er een fikse blessure aan overhouden.”
Tijdens het EK worden rood- én zwartbontkoeien in verschillende leeftijdsklasses aan een keuring onderworpen. Er wordt bij jong, midden en oud – afhankelijk van het aantal keer dat een koe heeft gekalfd – gekeken naar bouw, maar vooral naar de uiers. ,,Die moeten mooi hoog hangen.‘’
Dopingcontrole
Het toernooi heeft wel wat weg van een echt olympisch evenement. Er is een openingsceremonie – ,,per land draagt één koe de vlag, op haar rug”- en een dopingcontrole. ,,Dan wordt ook gekeken of je niet stiekem bijkleurt of haren inplakt op de rug. Dan word je meteen geschorst.”
De grootste concurrenten van Oranje zijn bekend. De Zwitsers – ,,Die hebben een koe, níet normaal!” – Fransen en Italianen. Toch hoopt Bons hen te verslaan met zijn zwartbontkoeien, een klasse waarin nog nooit een Nederlandse kampioen werd. Mogelijk dat de commentator van de livestream van het toernooi dan de legendarische woorden van Theo Reitsma herhaalt, na het door Nederland gewonnen EK voetbal in 1988: ‘Dit is een goed stel, hoor’. Bons: ,,Ik denk dat het kan. Goud zou de kroon zijn op al het werk.”
Bron: AD/Beeld: Ricardo Smit