Skip to content

BLOG: Van gele polderpracht naar paardenbloemenjam

Een veld vol paardenbloemen is niet alleen schitterend om te zien, de plant is belangrijk voor de biodiversiteit en verbetert de bodemkwaliteit en koeien lusten ze ook graag. Maar wist je dat je ook jam kan maken van de bloemblaadjes?

De paardenbloem is een veelzijdige bloem die niet alleen geliefd is bij bijen en andere bestuivers vanwege zijn lange bloeiseizoen en nectar. Maar de paardenbloem verbetert ook de bodemkwaliteit door met zijn wortelstelsel gangen te maken waardoor de afwatering van grond beter wordt en de bodem luchtiger. Andere planten zoals gras maken graag gebruik van deze stelsels om gemakkelijker te kunnen wortelen. De plant is gezond voor koeien vanwege zijn vitamine-c gehalte en hulp bij de spijsvertering. Maar dit keer gaan we zelf met deze bloem aan de slag in de keuken.

Armeluishoning

Vroeger was honing prijzig en door de bloemige smaak, kleur en de geleisuiker is paardenbloemenjam met honing te vergelijken. In het onderstaande recept voeg je ook wat frisheid toe door de citroen en sinaasappel.

Plukken maar!

Om aan de slag te gaan in de keuken heb je een flinke hoeveelheid paardenbloemen nodig. Pluk in de polder waarvan je weet dat er geen hond overheen geplast kan hebben en doe het niet wekelijks want er moet ook wat overblijven voor bijen en andere bestuivers. Als je weer thuis bent pluk je de gele bloemblaadjes los van het groen en die doe je in een afgesloten pot/pan/schaal. Snijd schijven van 1 onbespoten citroen en sinaasappel en voeg deze bij de bloemblaadjes. Giet hierop kokend water tot het net onder staat. Laat het in de pot minimaal 24 uur trekken, zo trekt de smaak in het water.

Even wachten..

Na een ruime dag giet je het aftreksel door een vergiet voor de grove delen en door een theedoek voor de fijne delen, vergeet de theedoek niet goed uit te knijpen om zoveel mogelijk smaak in het vocht te voegen. Het vocht wat je overhoud meet je af, voor 750 ml vocht gebruik je 1 kg geleisuiker. Verhit het vocht in een pan en kook dit met de afgewogen geleisuiker in. Laat het mengsel zeker 5 minuten doorkoken, omdat het veel vocht is heeft het wat langer nodig om in te kunnen dikken. Is het al genoeg ingedikt? Laat een druppel jam op een koud schoteltje vallen. Stolt het meteen, dan is het goed. Schenk de gelei in schoongemaakte glazen potten en doe het deksel erop. Laat de potten op zijn kop afkoelen zodat het vacuum trekt, dit verhoogd de houdbaarheid. Nadat het afgekoeld is kun je genieten van jam. Natuurlijk is ook leuk om weg te geven en ander zo mee te genieten van wat onze streek ons geeft.

Meer weten over biodiversiteit en wat er in de polder te vinden is, meld je aan voor de nieuwsbrief van Den Hâneker via https://denhaneker.nl/nieuwsbrief/. Ontvang elke maand bericht van ons met daarin uittips in de agenda in de streek en nieuws over onze projecten en bijeenkomsten.

 

Back To Top
Lid worden