Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Bierbrouwer Geert-Jan blijft proeven voor de beste smaak
BIERTJE? Geert-Jan Verschoor uit Papendrecht bezit volgens hemzelf de kleinste professionele bierbrouwerij van Nederland. De voormalig Nederlands kampioen bierbrouwen staat het liefst de hele dag met zijn neus boven de ketel, met graan in de hand.
De beschilderde keet met zijn logo en het richtingbordje op het terrein van de Heerlijkheid laten er geen enkele twijfel over bestaan waar Geert-Jan Verschoor zijn bierbrouwsels maakt. Bier, geen pils. ,,Ik maak altijd de volgende vergelijking: een koe is een dier, maar een dier is niet meteen een koe. Pils is een biertype, 1 van de 102’’, zo legt hij het verschil tussen bier en pils uit.
300 liter bier kan hij produceren in zijn ketels. Meer moet het ook niet worden, want Geert-Jan moet het allemaal in zijn eentje doen. ,,Maar ik ben geen commercieel wonder, dus dat soort dingen laat ik graag aan een ander over. Laat mij maar met mijn neus boven de ketel staan, met graan in de hand. Schoenmaker blijf bij je leest, zeg ik dan.’’
Twintig jaar geleden startte hij met brouwen aan huis, als hobby. Een paar grote pannen op het fornuis en borrelende emmers door de hele woning. De Papendrechter bleek er oog voor te hebben. In 2008 werd hij Nederlands Kampioen. ,,Mijn vrouw vond het niet zo erg hoor, dat ik met mijn hobby zowat het hele huis opeiste, maar op een gegeven moment werd het te gek.’’
Hij zegde zijn baan bij chemiereus Dupont op om zich volledig te storten op wat hij écht wilde doen.
Inmiddels bestaat zijn brouwerij aan de Kerkbuurt al ruim zeven jaar. Hij teelt zijn eigen hop in de boomgaard. Zijn allereerste wapenfeit als professionele bierbrouwer was zijn Dijkbier: hoppig, bloemig en bitter. Daar kwamen in de loop der jaren acht soorten bij. Al die bieren hebben een prominente plek in de naastgelegen Landwinkel de Fruitheerlijkheid. Ook in andere Landwinkels door het hele land, bij theetuinen en bij Willaerts worden zijn producten verkocht.
Proces
Geert-Jan blijft altijd bezig met het maken van nieuwe bieren. Behalve de vaste bieren, zit er elke twee maanden een tijdelijke special in het assortiment. Ook maakt hij bieren in opdracht, bijvoorbeeld voor bruiloften. ,,Dat hele proces doorlopen vind ik het allerleukste. Als een recept eenmaal af is, is de lol eraf. Dan is er bij wijze van spreken geen verschil tussen bier of tomatensaus maken’’, is zijn ervaring.
,,Ik vind het in het proces belangrijk om veel mensen om mij heen te laten proeven. Vaak eindig ik met twee of drie eindproducten, met verschillende soorten gist. Dan heb ik zelf wel sterk een idee welke het beste smaakt. Vaak hebben mensen datzelfde gevoel, als ze écht goed proeven. Als een bier echt helemaal klopt, dan heb je dat snel genoeg door.’’
Winterbier
Voor het eerst is de Papendrechter dit jaar aan de slag gegaan met een Winterbier. ,,Die worden van origine gebrouwen met kruiden: kaneel, kruidnagel, gember. Ik vind dat zelf nogal snel een medicinale smaak krijgen.’’ Dus maakte Geert-Jan een variant zonder kruiden. ,,Het is een wat zwaarder bier, zoeter. Een biertje dat je in je Noorse trui voor de open haard drinkt’’, beeldt hij zich in.
Toen hij begon met brouwen, had Geert-Jan slechts zo’n 125 collega’s door het hele land. Inmiddels loopt het de spuigaten uit, wat Nederlandse (hobby)brouwerijen betreft. ,,Op die bierhype lift ik natuurlijk ook mee, maar ik waag me niet aan te extreme bieren. Voor mijn Whiskeybier heb ik wel grenzen verlegd, maar sommige dingen die ik proef, zijn erg uit balans. Een biertje dat zo donker is dat het op asfalt begint te lijken, bijvoorbeeld.’’
In zijn bierbrouwerij houdt Geert-Jan regelmatig activiteiten. Bezoekers kunnen een ‘bierverwennerij’ boeken. Ze krijgen dan uitleg over het brouwproces, mogen de bieren proeven en bezoeken de brouwerij. Het nieuwste Bockbier van de Heerlijkheid wordt vandaag gepresenteerd tijdens de herfstseizoensdag van de Heerlijkheid van Papendrecht. Die duurt van 11.00 tot 16.00 uur.
De Heerlijkheid is te vinden aan de Kerkbuurt 56.
Bron: AD