Skip to content

Betalen zoveel je wil bij de vega barbecue van Natuurcentrum Gorinchem

Het nieuwe Pay as you feel-concept van het Natuurcentrum Gorinchem slaat aan. Zelf bepalen wat je betaalt was zaterdag ook het credo tijdens de vegetarische barbecue, waar dertig mensen op afkwamen.

Directeur Gitta Spruit gooit eigenhandig vegetarische worsten, frikadellen, schnitzels en groente op het vuur. Wie mee-eet, besluit zelf welk bedrag hij of zij ervoor overheeft.

,,We geven wel een richtprijs voor de barbecue, namelijk 12,50 euro”, legt Spruit uit. ,,We hebben dit concept, omdat we het Natuurcentrum voor iedereen toegankelijk willen maken; voor mensen die wat meer en wat minder te besteden hebben. We merkten dat sommige bezoekers de horeca op het terrein niet bezochten. We hadden het vermoeden dat zij dat vanwege financiële redenen nalieten. Daarom bedachten we dit concept.”

Het Natuurcentrum laat op de maandagen in de horeca mensen al zelf bepalen wat zij betalen. Spruit: ,,We zien dat mensen er eerlijk mee omgaan. Wel wordt vaak gevraagd wat de ‘normale prijs’ is en meestal betalen gasten die prijs. Ik krijg veel enthousiaste reacties op het betalen naar draagkracht en tevredenheid en we hebben voldoende opbrengsten. Ook vandaag. Degenen die een volledige maaltijd gegeten hebben, hebben de richtprijs betaald. Iedereen die zomaar een hapje mee-at, heeft wisselende bedragen gegeven. Of we dit concept voor alle activiteiten willen inzetten? Dat zou mooi zijn voor de toekomst.”

Conny van Leer (43) uit Gorinchem en haar kinderen geven 5 euro voor de barbecue. Maar al snel slaat de twijfel toe bij haar. ,,Sorry hoor, ik heb niet echt een idee wat ik voor dat bedrag kan pakken. Ik ga zo nog wel wat geld geven.”

Student
Femke van Esch (17) en Mark Broeksma (17) uit Gorinchem staan met hun bordje in de hand te wachten op hun eten. Van Esch: ,,Wij hebben 12,50 euro betaald. We zijn allebei student, dus ik vind dat een prima bedrag. Goed idee om mensen die misschien wat minder te besteden hebben zo ook mee te laten doen met activiteiten. En dat anderen wat meer bijdragen.”

Coby Janson (69) uit Gorinchem weet niet goed wat ze met het concept aan moet. ,,Ik had liever één prijs gehad, of bijvoorbeeld een vast bedrag voor kinderen en een voor volwassenen. Nu vind ik het moeilijk inschatten wat je moet geven of hoeveel eten je kunt pakken.”

Bron: AD

Back To Top
Lid worden