Skip to content

Artikel AD: Avonturenboerderij Molenwaard is weer open: ‘Hou jij vier kippen afstand?’

De Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers ging dit weekend na lange tijd weer open. Al gaat een dagje uit naar het themapark vanwege het coronavirus voorlopig wel even anders dan anders. ,,Hou jij vier kippen afstand?”

Er heerst zaterdagochtend even wat commotie onder het personeel van de Avonturenboerderij. Wanneer de eerste bezoekers arriveren, blijkt dat een scholekster de in de afgelopen weken nog rustige parkeerplaats heeft uitgekozen voor haar nestje. En dat betekent dat medewerkers van het themapark automobilisten om de broedende vogel heen moeten leiden naar plekje. ,,Het zorgt even voor wat gedoe”, lacht parkeigenaar Michael van Hoorn. ,,Maar ach, als dat het grootste probleem van het weekend is, dan doen we het niet verkeerd.”

Twee varkens of zes konijnen

Het park aan de Wilgenweg was elf weken noodgedwongen gesloten vanwege de coronacrisis. Afgelopen vrijdag mochten abonnementshouders opnieuw naar binnen, zaterdag en zondag was het park voor het eerst weer écht open. Ter voorbereiding werden onder meer looproutes gemaakt en zijn er extra horecapunten ingericht, om bezoekers beter te kunnen spreiden. Voor de jonge bezoekers hangen er op ooghoogte overal bordjes waarop spelenderwijs wordt gewezen op de anderhalve meter afstand die ook in het park in acht moet worden genomen. ,,Hou jij vier kippen afstand?’’, staat er op eentje. Elders staan varianten met ‘twee varkens’, ‘één paard’ en ‘zes konijnen’.

Volgens Van Hoorne werd al weken geleden begonnen met de eerste voorbereidingen. Nog voordat de versoepeling van de ‘lockdown’ werd aangekondigd, die het mogelijk maakt dat attractieparken nu weer open gaan. ,,We wilden voorbereid zijn. En konden zo ook snel schakelen. Dat we nu weer mensen kunnen ontvangen, daar zijn we echt heel blij mee.”

De opluchting blijkt uit alles. Zo zette de molenaar op het terrein de wieken van zijn molen in de feeststand. Iets wat voor het laatst gebeurde rond de opening van het park, in 2018. De sluiting ‘hakte erin’,  zegt de parkdirecteur dan ook. ,,Een paar weken langer dicht, en we waren misschien niet meer open gegaan. Daar heb ik me wel zorgen over gemaakt, ja.”

Voorlopig draait de Avonturenboerderij nog geen winst. Zaterdag was er namelijk plek voor ‘slechts’ 300 bezoekers, zondag voor 400. Tegelijkertijd is er meer personeel, bijvoorbeeld om de speeltoestellen elke vijftien minuten te kunnen desinfecteren.

Stap voor stap naar 1200

Het is een bewuste keus om ‘langzaam op te bouwen’ qua bezoekers, stelt Van Hoorne. ,,Zodat we goed in de gaten kunnen houden wat goed gaat en wat we eventueel nog moeten veranderen. We willen mensen een fijne dag bezorgen, maar gezondheid staat voorop.”  Uiteindelijk moet het bezoekersaantal dan stap voor stap groeien naar maximaal 1200 per dag, ongeveer de helft van de normale capaciteit. Al die mensen moeten vooraf een ticket bestellen. ,,Als we straks op dat aantal zitten, draaien we prima. Dan mogen we niet klagen.”

In het park gaat alles voor bezoekers dan wel net eventjes wat anders. Wachten voor een attractie moet op één van de stippen op de grond, die elk anderhalve meter van elkaar liggen. De medewerker die kinderen begeleidt met het ponyrijden draagt uit voorzorg een ‘Fien & Teun’-mondkapje. Van Hoorne: ,,Omdat zij veel direct contact heeft met ouders en kinderen.”

Bij het nemen van die maatregelen vond afstemming plaats met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en de gemeente Molenlanden. Ook zijn coronaprotocollen voor pretparken en kinderboerderijen gevolgd. ,,Op basis daarvan is het bijvoorbeeld toegestaan dat kinderen de dieren aaien. Volwassenen wordt afgeraden dat te doen”, aldus Van Hoorne.

‘Mensen zijn inmiddels wel wat gewend’

Bezoekers houden zich over het algemeen keurig aan die regels, stelt medewerkster Eva Boelen. Normaal gesproken is zij verantwoordelijk voor de kassa en merchandising, maar nu is ze één van de in paars en roze jasjes gehulde toezichthouders op het park. ,,Ik heb het idee dat mensen ook wel gewend zijn geraakt aan veel dingen, in de afgelopen weken”, stelt ze. ,,Ik hoef nauwelijks nog te zeggen dat ze afstand moeten houden.”

Dat herkennen ook Ed en Mireille van Boheemen uit Hoornaar. Met hun zoontje Noah (3) komen ze geregeld naar de Avonturenboerderij. ,,We waren er wel aan toe om er weer een keer op uit te gaan. Daarbij zijn we wel extra alert vanwege het virus”, zegt vader Ed. Hij merkt naar eigen zeggen weinig verschil tussen het themapark voor én ‘tijdens corona’. ,,De sfeer is er goed. Wel is het wat rustiger, natuurlijk.” Dan, met een knipoog: ,,Maar dat heeft ook weer z’n voordelen. We staan wat minder lang in de rij.”

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Ricardo Smit

Back To Top
Lid worden