29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
Artikel Nieuwe Oogst | Webinar: Hoe ga je als melkveehouder om met bodem en water?
Op dinsdag 19 december organiseren Rabobank en Nieuwe Oogst een webinar voor melkveehouders. De vraag die centraal staat, is: hoe om te gaan met de opgaven rondom bodem en water. Een van de gasten die aanschuift, is Jan van der Staak. Hij is melkveehouder in Ysselsteyn en bestuurder bij het waterschap Limburg.
Het bedrijf van Van der Staak ligt in de omgeving van de Peel, wat van oorsprong een nat gebied is. Hierdoor is zijn bedrijf op rondgelegd, lemig zand gebouwd, zodat het overvloedige water beter weg loopt.
Een van de maatregelen die van der Staak heeft genomen om de grondwaterstand op peil te houden, is een boerenstuw. Hierdoor loopt een deel van het water sneller weg en blijft het andere deel staan. Het water infiltreert zo makkelijker in de bodem.
Een andere maatregel is een infiltratiebassin. Al het regenwater dat het dak van de stal valt, wordt via regenpijpen afgevoerd naar het bassin. De bedoeling is dat het water de grond in trekt. Het gras dat hier groeit, wordt een keer per jaar gemaaid, op de composthoop gegooid en vervolgens over het land uitgereden.
WEBINAR: Aan de slag met bodem en water
Hoe ga jij als melkveehouder om met alle opgaves rond bodem en water? Na stikstof is dit dé opdracht voor de sector. Rabobank en Nieuwe Oogst stellen deze vraag centraal tijdens een webinar op dinsdag 19 december. Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst, gaat hierover in gesprek met Jan Arie Koorevaar, directeur van de Open bodemindex en melkveehouder in veenweidegebied Alblasserwaard, Mark Wenneger, melkveehouder in de Achterhoek en ervaren met peilgestuurde drainage en Jan van der Staak, melkveehouder in Ysselsteyn en bestuurder bij Waterschap Limburg. Zij vertellen wat investeren in bodem- en waterkwaliteit oplevert voor je bedrijf en je omgeving. Meld je hier aan voor het webinar Aan de slag met bodem en water op dinsdag 19 december om 20.00 uur.
Bron: Nieuwe Oogst