Skip to content

Artikel Nieuwe Oogst: Verplichte keuringen moeten stalbrand voorkomen

Om stalbrand te voorkomen, wordt in de toekomst de keuring van elektra en zonnestroominstallaties verplicht. Een jaarlijkse visuele inspectie van veehouderijbedrijven is een tweede maatregel die landbouwminister Henk Staghouwer wil invoeren.

Staghouwer meldt dat als antwoord op Kamervragen over stalbranden. De verplichte keuring van elektra- en zonnestroominstallaties moet op grotere veehouderijbedrijven iedere drie jaar worden uitgevoerd. Op andere iedere vijf jaar.

Bij welke bedrijfsomvang de grens precies komt te liggen, is nog niet bekend. De keuring sluit aan bij bestaande normen. De minister heeft nog overwogen om specifieke normen voor de veehouderij te laten ontwikkelen, maar de bestaande noemt hij ook geschikt voor de veehouderij.

Brandveiligheidsmanagement

De visuele keuring van bedrijven betreft vooral het brandveiligheidsmanagement. Samen met onder andere LTO, onderzoekers en verzekeraars brengt het ministerie van landbouw de brandveiligheidseisen in kaart. Die worden de norm op basis waarvan de verplichte jaarlijkse visuele keuring uitgevoerd gaat worden. Zoal het nu lijkt, komen er brandveiligheidseisen voor verschillende diercategorieën en wordt er onderscheidt gemaakt in bedrijfsgrootte.

De jaarlijkse keuring krijgt ook een educatieve component, geeft Staghouwer aan. Voor grote veehouderijbedrijven werd oktober 2021 al de verplichting van een (brand)veiligheidsmanagement cursus aangekondigd. De minister voegt daar nu aan toe dat veehouders worden betrokken bij de visuele keuring. Om het bewustzijn te vergroten, krijgen zij ter plaatse advies hoe brandrisico’s kunnen worden verkleind.

Brandwerend materiaal

De minister onderzoekt nog of het compartimenteren van de technische ruimte(s) met minimaal zestig minuten brandwerend materiaal verplicht moet worden. WUR onderzoekt hoe compartimentering bij verschillende staltypes kan worden vormgegeven en welke kosten daarmee samenhangen. Uitsluitsel hierover verwacht Staghouwer na het zomerreces. WUR maakte al een inventarisatie van preventieve detectie- en automatische blussystemen voor veestallen.

Er komt geen maximumgrens van 2.500 vierkante meter aan een brandcompartiment bij nieuw te bouwen of te verbouwen veehouderijbedrijven. Zo’n maximumgrens noemt Staghouwer op basis van onderzoek dat daarna is gedaan, niet proportioneel . Momenteel bepaalt het Bouwbesluit dat een brandcompartiment groter mag zijn dan 2.500 vierkante meter mits het qua brandveiligheid gelijkwaardig is aan stallen kleiner dan 2.500 vierkante meter.

Installatiekeuringen

Om een brandcompartiment groter dan 2.500 vierkante meter te mogen bouwen, moeten er aanvullende brandveiligheidsmaatregelen genomen worden die zorgen voor een (aan kleinere brandcompartimenten) gelijkwaardige brandveiligheid. Te denken valt aan de aanwezigheid van brandblussystemen of keuringen aan installaties.

Door dit zogenoemde gelijkwaardigheidsbeginsel zijn grotere brandcompartimenten even brandveilig als kleinere, schrijft Staghouwer. Andere kant is dat het stellen van een maximumgrens aan de grootte van brandcompartimenten kostbaar is.

Meer compartiment zou daarnaast effect kunnen hebben op de technische installaties in stallen, zoals ventilatiesystemen, die niet door compartimenten heen kunnen werken en in ieder compartiment afzonderlijk moeten worden geïnstalleerd. Terwijl, zegt Staghouwer, de brandveiligheid op zichzelf er niet door zou worden vergroot.

Nood en/of alarmsystemen

Het komt voor dat nood- en/of alarmsystemen voor kunstmatige ventilatie niet of te laat in werking treden. Staghouder komt daarom met een regeling die de open normen gaat vervangen. Sinds 16 juni kan via de internetconsulatatie gereageerd worden op conceptnormen. Het ontwerpbesluit wordt naar verwachting na het zomerreces naar de Tweede Kamer gestuurd. Staghouwer streeft er dat de regeling voor de zomer van 2023 van kracht wordt.

Bron: Nieuwe Oogst

Back To Top
Lid worden