Skip to content

Artikel Nieuwe Oogst: CBS: voeding plust ondanks grootste consumptiekrimp ooit

Consumenten hebben april dit jaar 17,4 procent minder besteed dan dezelfde maand in 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bestedingen aan voedings- en genotsmiddelen groeiden daarentegen met 3,6 procent.

Het overheidsorgaan spreekt van verreweg de grootste krimp in de binnenlandse consumptie die het CBS ooit heeft gemeten. Huishoudens gaven vooral minder uit aan diensten, duurzame goederen en motorbrandstoffen.

De hand ging niet op de knip voor bestedingen aan voedings- en genotsmiddelen. Deze plusten 3,6 procent. Volgens het bureau zijn de omstandigheden voor de consumptie in juni ongunstiger dan in april.

Daarmee neemt het CBS alvast een voorschot op de cijfers van volgende maand. Eerder meldde de dienst al dat de detailhandel in april 2020 1,5 procent minder omzette dan in april 2019. Het verkoopvolume lag 3,5 procent lager. De foodsector realiseerde een hogere omzet.

Krimp non-food en diensten

Daarentegen kromp de omzet van de non-foodsector. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen, laat het CBS weten.

De uitgaven aan diensten lagen in april 24,6 procent lager dan een jaar eerder. Diensten betreffen onder meer een bezoek aan restaurant, kapper, theater, pretpark, sportschool, voetbalwedstrijd en het gebruik van openbaar vervoer.

Aan duurzame goederen werd 14,8 procent minder besteed dan in april 2019. Huishoudens kochten vooral minder kleding, schoenen en personenauto’s. Zij schaften daarentegen wel meer elektrische apparatuur en woninginrichtingsartikelen aan.

Alltime low

Consumenten bezuinigden zoals gezegd dus niet op voedings- en genotsmiddelen. 3,6 procent extra ging door de kassa, in vergelijking met april 2019. Aan overige goederen, zoals gas en motorbrandstoffen, gaven huishoudens 10,7 procent minder uit. Dat komt vooral doordat consumenten veel minder hebben getankt in de afgelopen coronaperiode.

Nooit eerder heeft het CBS zo’n grote krimp van de consumptie door huishoudens gemeten, laten de cijfervorsers in overheidsdienst weten. Het CBS beroept zich daarbij op de cijfers over de consumptie door huishoudens vanaf 1922, met uitzondering van de periode 1940-1948.

Bron: Nieuwe Oogst

Back To Top
Lid worden