Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Artikel Kontakt: Zorgen voor Vijfheerenlandse boeren: ‘Halveren is geen optie’
VIJFHEERENLANDEN • De inmiddels beruchte stikstofkaart van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van agrariërs door het hele land. Het Kontakt ging in gesprek met twee melkveehouders uit Vijfheerenlanden die getroffen zouden worden: Tijmen van Zessen van Melkveebedrijf van Zessen uit Lexmond en Wim en Martijn van Vuren van De Vuurhoeve uit Leerdam.
“Geschokt”, zegt Wim van Vuren wanneer hem gevraagd wordt naar zijn eerste reactie toen hij de stikstofkaart onder ogen kreeg. Samen met zoon Martijn runt hij het bedrijf met 250 melkkoeien.
Niet genoeg inkomen
“Als wij de veestapel moeten halveren, hebben we niet genoeg inkomen meer voor twee personen. Eén van ons zal dan toch echt iets anders moeten gaan doen. De afgelopen jaren zijn er al diverse maatregelen genomen, ook door ons. Zo hebben we de afgelopen vijf jaar in totaal 25 hectare grond erbij gekocht om te extensiveren. Ook gaat het verwerken van mest op een andere manier en zijn stallen anders ingericht. Allemaal investeringen die veel geld hebben gekost. En nog is het niet genoeg.”
Bij de boeren heerst het idee dat zijn als enige op moeten draaien voor de uitstootproblemen. Timen van Zessen zegt hierover: “Het vizier is heel eenzijdig op de landbouw gericht, terwijl de de plannen voor bijvoorbeeld de industrie en verkeersuitstoot nog helemaal niet uitgewerkt zijn. Het regeerakkoord stelt duidelijk dat er evenredigheid moet zijn tussen de verschillende sectoren, maar die is nu ver te zoeken.”
Technische ontwikkelingen
Van Zessen keek sowieso op van de hoge percentages waarin men in deze regio moet reduceren. “In het handelingskader gebiedsgerichte aanpak stikstof van de provincie Utrecht staat dat we door autonome ontwikkeling al een heel eind komen. Er wordt dan gedoeld op zaken die een natuurlijk verloop hebben, zoals het stoppen van boerenbedrijven doordat er geen opvolging is.”
“Maar ook de toename van elektrische auto’s. Daarmee zeg ik niet dat we niet verder willen verduurzamen, want de sector wil heus milieubewuster worden. De nadruk ligt in de huidige plannen in mijn ogen echter te veel op het uitkopen van boeren. Het verdunnen van de mest, het extensiveren en eiwitarm voeren zijn allemaal voorbeelden van maatregelen die helpen, maar die houden momenteel geen stand bij een rechter. Dit omdat er niet exact kan worden gezegd hoeveel procent reductie ze zorgen. Ook voor de technische ontwikkelingen binnen de sector is in de huidige plannen geen aandacht.”
Protest
Zowel Wim van Vuren als Tijmen van Zessen was aanwezig bij het protest in Stroe vorige week woensdag. De sfeer was daar nog gemoedelijk, al werden er wel ferme worden gesproken. Zo veel reduceren in zo’n korte tijd is simpelweg geen optie voor de boeren.
Van Vuren: Het was fijn om te merken dat er eensgezindheid was tussen alle verschillende takken (vee, akker, melkvee enz.), want ook dat is wel eens anders geweest. We hopen echt dat de politiek nog gaat bijdraaien en daar blijven we ons best voor doen.”
Bron: het Kontakt/Beeld: Gertjan den Ouden