Skip to content

Artikel Kontakt: Tientallen nesten oeverzwaluwen op bedrijventerrein in Nieuw-Lekkerland

NIEUW-LEKKERLAND • Zo’n veertig broedparen oeverzwaluwen nestelen sinds kort op een bedrijventerrein langs de Lek in Nieuw-Lekkerland. Bijzonder is dat de eigenaar van het terrein er alle medewerking aan verleent.

Vogelliefhebber Arie Andeweg uit Nieuw-Lekkerland zag een week eerder dan gebruikelijk al zwaluwen boven zijn hoofd vliegen. Niet de gier-, boer- en huiszwaluwen die je veel in de Alblasserwaard ziet, maar de veel zeldzamere oeverzwaluwen. “Die zie je hier alleen incidenteel”, knikt hij. “Het is overweldigend mooi om te zien, elke dag horen we hier thuis gekwetter boven de wijk van deze bijzondere vogeltjes.”

Het viel hem al snel op dat ze langere tijd rond bleven vliegen en bij het uitlaten van de hond zag hij de plek waar ze vooral om heen cirkelden. “Ik ben toen naar de eigenaar van die locatie, Den Boer Beton, gegaan en heb tegen hem gezegd: ‘Je bent de gelukkige eigenaar van een kolonie oeverzwaluwen.'”

Transportbedrijf
Wat bleek: de bult zand waar de vogels omheen vlogen was van transportbedrijf Jan Kees Boer. Die reageerde positief op het nieuws van de broedende oeverzwaluwen. “Echt geweldig: hij bood meteen aan om een extra steile wand aan te brengen om het nog aantrekkelijker voor de vogels te maken.”

Vrijdag ging Arie Andeweg samen met een lid van Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard langs om te tellen hoeveel broedparen er zijn. “We zagen nogal wat proefnesten, maar uiteindelijk kwamen we beiden uit op ongeveer veertig broedparen. En dat is voor onze regio echt heel veel.”

Opportunisten
Oeverzwaluwen zijn opportunisten; ze grijpen elke kans aan om een nest te maken. Andeweg hoopt dat ze die mogelijkheid langs de Lek volgend jaar weer krijgen. “Als de situatie zo blijft, is er best kans dat ze weer hier gaan nestelen. Ik zou dat heel mooi vinden.”

Bron: het Kontakt 

Back To Top
Lid worden