Skip to content

Artikel Kontakt: Nieuwpoort genomineerd voor mooiste vestingstadje van Nederland

NIEUWPOORT • Nieuwpoort is door de ANWB genomineerd voor de verkiezing van het mooiste vestingstadje van Nederland.

Nederland telt ruim 160 vestingsteden met dikke muren, omarmd door een groene ster van stadswallen en met een beetje geluk met wat oude kanonnen naast de stadspoort. Stuk voor stuk zijn deze steden versterkt tussen de 15e en 18e eeuw om de vijand buiten de poort te houden.

Er zijn door de ANWB 40 steden geselecteerd die meedoen aan de verkiezingen. Deze steden mogen niet meer dan 40.000 inwoners tellen en een duidelijke stedelijke structuur hebben. Ook van belang zijn de recreatieve mogelijkheden.

Longlist
Op de longlist staan behalve Nieuwpoort ook regiogemeenten Schoonhoven en Gorinchem. Op www.anwb.nl/eropuit/nieuws staat meer informatie en kan er gestemd worden. Stemmen kan tot 15 april.

De stemming bepaalt welke steden eindigen in de Top 5 van de mooiste vestingstadjes. Een deskundige jury –bestaande uit Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Maarten van Rossem (historicus) en Marieke Haafkens (route-expert bij ANWB Eropuit)– kiest hieruit de stad die zich Allermooiste vestingstad van Nederland mag noemen. De top 5 staat in oktober in de Kampioen mét tips voor wandelroutes, de top 50 wordt opgenomen in een nieuw boek van de ANWB.

Bron: het Kontakt/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden