Skip to content

Artikel Kontakt | Nationale Sleepbootdagen in Vianen op 18, 19 en 20 mei: Er-Vaar Vianen

VIANEN • Het Hemelvaartsweekend staat dit jaar gelukkig weer in het teken van de Nationale Sleepbootdagen. Op deze dagen (18,19 en 20 mei) meren meer dan 200 originele sleepboten en opduwers aan in Vianen. Tijdens dit evenement kunnen de bezoekers genieten van diverse activiteiten in en rondom de historische boten en genieten van de feesten in en om de grote tent.

Op donderdag 18 mei zullen de ruim 200 historische boten in Vianen arriveren. Om 10 uur gaan de sluizen open! Gedurende die dag kunnen bezoekers kennis maken met de unieke boten sleepboten en opduwers. Daarnaast zijn bijzondere boten te zien zoals de Rijkswaterstaat 1 uit 1915, maar ook zal o.a. de enige nog varende Parlevinker aanwezig zijn en een opleidingsschip..

Verder is er in het historische centrum een uitgebreide braderie en langs de stadsgracht richting de kinderkermis en poffertjeskraam (op P1) staan marktkramen met nautische artikelen. Shantykoren, Fien en Teun, een clown en een springkussen maken de dag compleet. De dag wordt afgesloten met een feestavond Holland XXL vol met Nederlandse artiesten.

Proeven
De vrijdag staat in het teken van diverse proeven met de sleepboten en opduwers. Denk hierbij aan krachtproeven, maar ook diverse proeven die geschikt zijn voor de opduwers. Ook zijn er diverse demonstraties met fraaie modelboten. Ook kan er een rondvaart op de Lek gemaakt worden. ’s Avonds is er een verlichte avondvaart, waarbij de mooiste sleepboot en opduwer van het jaar wordt gekozen. De marktkramen en de shantykoren ontbreken ook vandaag niet. Voor de jeugd en jongeren is er die avond in de feesttent een muziekfestijn met diverse bekende DJ’s.|

Zaterdag zijn diverse behendigheidswedstrijden en worden er ook weer krachtmetingen op het water gedaan tussen de diverse sleepboten. De clowns keren vandaag terug, de shantykoren zingen hun liederen en de marktkramen langs de kanaalweg zijn er ook weer. In het historische centrum van Vianen kunnen de bezoekers genieten van de braderie die aan het eind van de middag een mooi Rock a Billy festival krijgt waarin klassieke auto’s worden gecombineerd met de muziek uit die tijd. De avond wordt in de feesttent afgesloten, voor de oudere jongeren onder ons, door de Captain Midnight band die het om middernacht pas voor gezien houdt.

Zondagochtend zullen alle boten onder luid getoeter weer uitvaren. “Wij kunnen dan hopelijk terugkijken op een geslaagd evenement” aldus Margot Stolk, voorzitter van de Oranjevereniging Vianen. De Oranjevereniging heeft de organisatie dit jaar voor het eerst overgenomen van de oude organisatie, die gestopt is.

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden